Isämme ei ole mikään gourmet-kokki ja minä olin lapsena ruuan suhteen järkyttävän kranttu.
Meillä sitten syötiin lapsena pottumaitoa ja reikäleipää harva se päivä, siis silloin kun äiti oli töissä ruuanlaittoaikaan ja isä vastuussa ruuanlaitosta. Isä oli myös pihi kuin mikä ja osti aina orsileipiä, siis niitä, joissa on reikä keskellä, kun niitä sai 3 kappaletta 10 mummonmarkalla. Se leipä oli aina helvetin kuivaa ja kovaa, ja jos sen oli jättänyt seuraavaan päivään, sitä ei meinannut saada nieltyä edes. Lienee sanomattakin selvää, että en juurikaan pitänyt sen syömisestä.

Pottumaito on siis perunoita ja maitoa, keitettynä yhdessä, keitoksi. Olen muistaakseni syönyt tätä viimeksi noin 14-vuotiaana.
Nyt aikuisiällä olen lähes kaikkiruokainen (olen kasvissyöjä), mutta jostain syystä perunat ei oikein ole lempiruoka -listallani. Jos voin valita riisiä perunoiden sijaan, niin teen kyllä sen mieluummin.
Ruisleipää syön pelkästään lämpimänä, Suomessa asuessani minulla oli aina sitä kotona pakastimessa. Tapanani oli ottaa esille vain se määrän, minkä aioin syödä ja paahdoin palat sitten leivänpaahtimessa. Siis puhun paloista, sillä en juurikaan syö mitään muuta enää kuin Vaasan Ruispaloja ja Fazerin Puikuloita. Näin säilytettynä nämä ovat lempileipiäni. Jos leipä on seissyt ostamisen jälkeen huoneenlämmössä päivänkään verran, ne eivät enää oikein maistu.
Tiedostan kyllä, että tämä kuulostaa aika ruokavammaiselta touhulta. Hah! Selvästikin minut on traumatisoitu lapsena pottumaidolla ja reikäleivällä.
Tätä pottumaitoa on muuten aina pitänyt kuvailla eteläsuomalaisille kavereilleni, kun he eivät ole moisesta sopasta koskaan kuulleetkaan. Onkohan se siis vaan joku kainuulainen juttu, en ole sitä kuullut muualla syötävän? Tai olikohan se vain isän keksintö, kalakeittoa ilman kaloja?
This post has already been read 1432 times!
😄 Ei ollenkaan liian kranttua mun mielestä! Meillä oli vastaavina päivinä (kun isä oli ruokaa laittamassa) perunasoppaa. Joku sanoo sitä myös lihasopaksi, mutta meillä sanottiin ”pernasoppa” (Etelä-Pohjanmaalla), enkä oo aikuisiällä ikinä laittanu niin tylsiä soppia. Taikka sitte paistettuja perunoita. 🤦♀️ Luonnollisesti myös sitä ruisreikäleipää. Muistan miten kovaa se oli, mutta siitä jotenkin silti tykkäsin. Aikuisena oon syöny ainaki 20 vuotta lähes vain ruispuikuloita, kunnes vatsan takia lakkasin syömästä viljoja muutama vuosi sitten.
Ja ei tuo pottumaito ei ollu meille tuttu ruoka, mutta oon kyllä kuullu nimen joskus. Mä myös valitsen AINA riisin mieluummin kuin perunan. Ranskalaiset ja muusi kyllä menee. Mutta keitinperunat ei kyllä! (Paitsi alkukesästä, kun on uudet perunat! Mutta sillonkin van pari kolme kertaa.)
Mun lapsi taas söi itsensä irti riisistä. 😄
Toinen mistä oon syöny totaalisesti itteni irti, on kaurapuuro! Voi herran jumala, niin hyvää kaurapuuroa ei ole olemassakaan, jotta multa tulis pisteet. Sitä kun söi lähes ekat 20 vuotta joka ikinen aamu…
Haha! Kiitos kommentista! Ihan mahtavaa tarinaa!:D Mä olen nyt aikuisiällä oppinut syömään perunaa esim. linssikeitossa. Ja mun miehelle kun antaa vapaat kädet keittiössä, se tekee ihan taivaallista papu/linssimuhennosta johon se laittaa perunaa. Olen ihan tosi innoissani kun se tekee sitä ja monesti myös ihan pyydän, että viittiskö se kokata papuja ja perunoita! Perunat menee sellaiseksi pehmeäksi ja täällä Italiassa on ollut ihan erilaisia perunoita kuin mitä Suomessa. Toki täällä maistuu kaikki muutkin kasvikset ihan erilailla, kun auringon määrä on niin erilainen. Täytyy erikseen mainita tomaatit, joita on kuulema useampi sata lajiketta. Samoin appelsiinit on ihan hitsin hyviä! Meillä menee 2-3 kg viikossa appelsiineja. Juu ja kaurapuuron ystävä en ole todellakaan itsekään. Hirveetä liisteriä. Ohrapuuro on ihan hyvää ja suosittelen kyllä myös TEFF-puuroa!
Yksi parhaista ruuista ikinä🙏Keitän tätä edelleen lapsilleni.. ja nimeenomaan Pottumaitoa eikä mitään ihmeen maitopottuja
Ai kamala! Olet mun sankari! 😀