Korpimaa* · 30.06.2015

Yhteisöllisyys ei ole kuollut Kainuussa

            
Ristinkantajat

Ristinkantajat ry tarjoaa green care -palveluita, joihin kuuluu mm. sosiaalipedagoginen hevostoiminta.

Kolmen miehen halusta pitää yhteisiä kokoontumisia syntyi sotkamolainen rekisteröity yhdistys nimeltä Ristinkantajat. Mukaan toimintaan kutsuttiin vielä kaksi naista ja siitä se sitten lähti. Sotkamon seurakunnan nuorisotyön yhdistämät nuoret, nykyään jo aikuiset, ovat yhdistyksen perustajia ja aktiivisia vapaaehtoisia toimijoita. Yhdistyksen perustamisen taustalla on halu käyttää omaa osaamista ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhdistyksen nimi “Ristinkantajat” tulee Jaakko Löytyn samannimisestä kappaleesta ja se kuvaa sitä, kuinka yhdistys toiminnallaan haluaa auttaa kantamaan kunkin taakkaa hetken matkaa elämässä.

Ristinkantajat ry tarjoaa green care -palveluita, joissa menetelminä ovat sosiaalipedagoginen hevostoiminta, verstastoiminta sekä luontoon ja eläimiin liittyvä toiminta. Green care tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista ja tavoitteellista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla.

Green care -toimintaa voidaan soveltaa esimerkiksi mielenterveystyössä, ikäihmisten palveluissa, hoitokotien- ja laitosten asukkaiden kuntoutuksessa ja elämänlaadun parantamisessa, päihdetyössä, nuorten tukitoiminnassa, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opiskelussa, ympäristökasvatuksessa sekä työhyvinvointi- ja virkistyspalveluissa.

Ristinkantajien toiminnan yksi keskeinen elementti on yhteisöllisyys. Toimintayhteisöön on laskettu kuuluvan tällä hetkellä noin 50 henkilöä, tapahtumapäivinä paikalle saapuu yli 100 osallistujaa. Jokaiselle kävijälle on oma paikka ja tehtävä, omien voimavarojen ja kykyjen mukaisesti. Yhteisön nuorimmat taitavat olla tällä hetkellä vuoden ikäisiä, toisessa ääripäässä ikäihmisiksi luettavat henkilöt.

Ristinkantajat

Perinnemaalaustalkoot itse tehdyllä punamultamaalilla.

Kesäkuussa koolle kutsuttiin perinnemaalaustalkoot. Punamultamaali keitettiin jo torstaina yhteisvoimin. Lauantaina porukka kokoontui maalaamaan kanalasta hevostalliksi muuttunutta yhdistyksen kokoontumispaikkaa ja samalla tekemään hevosille laitumia. Unta ja nälkää tienaamassa oli mukana eri ikäisiä talkoolaisia. Lopputulos ilahduttaa nyt kaikkia kävijöitä. Ja valmiiksi saatu laidun kutsui hevoset kesälomalle nauttimaan vihreästä ruohosta.

Loppuvuoden ajalle yhdistyksen toimintakalenterista löytyy monenlaista tekemistä. Maalaiskahvio aukeaa pihapiiriin 3.-4.7., jolloin vapaaehtoiset järjestävät kahvion lisäksi kärryajelua hevosilla ja ponilla. Syksyllä järjestetään jokin vuodenaikaan sopiva tapahtuma ja Tapaninpäivänä talkoolaiset kokoontuvat perinteisen rekiajelun järjestämiseen. Yleisötapahtumien lomassa vapaaehtoiset saavat nauttia muun muassa pikkujouluista, niihin jokainen talkoolainen voi tulla, tällä kertaa nauttimaan olostaan ja jakamaan kokemaansa yhteisön kanssa.

Yhteisöllisyys Kainuussa ei ole kuollut, yhdessä täällä on hyvä elää ja kasvaa. Jos jokaisella on joku, kenenkään ei tarvitse olla yksin.

Kirjoittaja
Heidi Kotilainen
varapuheenjohtaja
Ristinkantajat ry
Ristinkantajat ry:n verkkosivut

 

This post has already been read 257 times!

Minnamoira – Follow me