Korpimaa* · 01.10.2014

Unohdetut matonkuteet, muovipussit ja vanhat peitot saavat uuden muodon taiteilijan käsissä

Kajaanin Taidemuseon yläkerrassa korkealla ilmassa leijuu renkaita, joista roikkuu kirjavia matonkuteita melkein museon lattiaan asti. Sukulaisten vanhat vaatteet sekä peitot on kerrostettu muistuttamaan Kökarin kallioita kuvastaen aikaa ja hitaita muutoksia. Ristijärveläisen taiteiljan Riikka Keräsen käsissä unohdetut esineet, kuten vaikka muovipussit, muuttavat muotoaan esimerkiksi ryijyksi.

– Siitä on aikaa kun minä löysin nämä luhdin vintiltä. Siellä oli säkeittäin säilöttyjä muovipusseja. Samasta paikasta löysin myös muovimattoja, joten ilmeisesti nämä muovipussit oli laitettu säilöön muovimaton kudontaa varten. Halusin niitä jotenkin sitten käyttää, kun joku on nähnyt varastoinnin vaivan ja nähnyt jotain arvoa niissä. Halusin itsekin nähdä niissä jotain arvoa ja tehdä niistä jotain kaunista.

Inspiraatio Keräselle tulee työskentelyn kautta.

– Ei minulla oikeastaan ole valmista ideaa, että nyt minä teen tälläisen vaan teos syntyy sitä tekiessä. Materiaali tavallaan sanoo miten sitä täytyisi käsitellä, Keränen kertoo.

Keränen ei osta mitään teoksiaan varten  vaan kulkee silmät avoinna löytäen esimerkiksi luonnon värjäämiä styroksinpaloja, mielenkiintoisen puunrungon, eläinten luita tai mummonsa leikkaamia matonkuteita. Keräsen teoksissaan hyödyntämillä esineillä on takanaan tarina, jota ne nyt pääsevät esittelemään kulkien ensin taiteilijan käsien kautta.

– Esineiden tarina ei ole kuitenkaan se pääasia vaan se mikä niissä saa kiinnostumaan on se löytäminen. Niitä on ensin säilötty ja sitten ne on unohtuneet.

Työkaluina Keränen käyttää milloin neulaa ja lankaa, toisinaan moottorisahaa ja kirvestä. Viimeisen silauksen teos saa vielä, kun se viedään näyttelytilaan.

–  Jokainen näyttelytila on erilainen. En ihan hirveästi suunnittele etukäteen vaikka paperille teoksien järjestelyä esimerkiksi täällä Taidemuseossa vaan kun pääsee tänne tilaan niin se siitä selkiytyy, Keränen sanoo.

Näyttelyn nimi Siirtymiä tulee siitä, kun Keränen katseli Kökarissa ollessaan paikallisia kallioita. Ne eivät aina ole olleet sen näköisiä ja siinä paikassa vaan ne ovat muovautuneet ajan kuluessa ja jatkavat hidasta muutostaan, vaikka ne nähdäänkin tänä päivänä paikallaan pysyvinä. Ne tulevat myös joskus katoamaan. Hän myös mietti ihmisen aikaa ja nykyhetken kiirettä.

– Käytän paljon käytettyjä tekstiileitä töissäni, joten sekin kertoo siitä ajan kulumisesta. Näyttelyssä käytetyt materiaalit ovat jollain tapaa siirtyneet, taiteilija toteaa.

Taiteilijan työ on vienyt ristijärveläistä ympäri maailmaa mm. erilaisiin residensseihin ja hän on asunut eri puolilla Suomea. Kysyttäessä mikä Kainuussa viehättää hän vastaa pidemmittä miettimättä, että tämä on hänen kotipaikkansa.

– En näe, että Kainuu olisi mikään perähikiä siellä kaukana missä ei ole mitään, Keränen sanoo. – Täällä on luontoa ja täällä on oma rauha, vaikka ehkä välillä hieman liiankin rauhallista, Keränen naurahtaa lopuksi.

Riikka Keränen: Siirtymiä – tilakokemuksia löydetyistä ja unohdetuista materiaaleista
1.10. – 23.11.2014, Kajaanin Taidemuseo, Linnankatu 14, Kajaani
Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 1.10. klo 18-20.
Riikka Keränen esittelee näyttelyn sunnuntaina 5.10. klo 15 alkaen. Vapaa pääsy.

www.riikkakeranen.com

This post has already been read 1921 times!

Minnamoira – Follow me