Korpimaa* · 07.02.2015

Tanssivat kainuulaiset miehet

Kainuulaiset miehet osaavat veivata lanteitaan ja myös herkistyä. Äijien Jussin tarina esitettiin Kajaanin Kaukametsän salissa lauantaina 7.2.2015 ja yleisö otti tanssivat miehet vastaan hurraten.

Jussin tarina on kertomus suomalaisen, tavallisen kainuulaisen miehen elämästä. Jussi ottaa kantaa, ratsastaa, viettää vapaa-aikaa, mietiskelee ja rakentaa. Ja tietenkin Jussi myös rakastaa. Jussin tarinan tanssien lomassa on myös puhuttu kertomus joka kiteyttää Jussin miehisen elämän peruspilarit, joita ovat työ, harrastukset ja tietenkin nainen. Jussi pohtii myös elämää yleisesti, vaikka nainen viekin miehen huomion jatkuvasti toisaalle ja keskeyttää pohdinnat.

Mikä Äijissä viehättää? No se keskivertaisen tavallinen äijämäisyys. Tanssiryhmä koostuu kaikenkokoisista ja ikäisistä miehistä, vanhimmat lähestyvät eläkeikää ja nuorimmat ovat 30 ikävuoden hujakoilla. Tanssiliikkeet eivät etene täysin yhtäaikaisesti, mutta esityksen idea ei olekaan liikkeiden koordinointi sekunnilleen. Esitykset ovat huumorintajuisia ja sopivassa määrin rauhoitutaan myös sydämen asioiden ääreen ja herkistytään. Kädet muodostavat sydämiä ja lentosuukkojakin heitellään. Yhdessä tanssiesityksessä on selkeästi haettu balettiliikkeitä ja voih miten herkästi nämä miehet osaavat senkin vetää.

On ilo katsoa, miten miehen kroppa liikkuu jopa höyhenenkevyesti, vaikka kroppa ei olekaan ammattitanssijan treenattu vartalo, eikä liikkeitä treenata ammattimaisesti. Äijien tanssijoilla on rautaisen hyvä itsetunto, ääretön määrä itseironiaa ja huumorintajua. Ja mikä tapa heittäytyä! Miehet ovat aikaisemmin vetäneet keikkoja sukkahousuissa ja kellohameissa, Jussin tarinassa käytössä olivat puvuntakit, kumisaappaat ja työmaakypärät. Tarinan Jussi kirmaa lavalla myös keppihevosen kanssa.

Jokainen äijä erottuu tanssiryhmästä persoonanaan. Yksi on jäykkä, toinen jörö, kolmas hymyilee koko ajan ja neljäs hikoilee voimakkaasti. Jokaiselle on siis jotakin ihasteltavaa! Nämä korpimetsien jäyhät ja paksuniskaiset tanssivat äijänköriläät eivät jätä ketään kylmäksi.

Esitys sopii myös miehille!

Äijät Facebookissa

Äijädokumentti Youtubessa.

This post has already been read 1803 times!

Minnamoira – Follow me