Korpimaa* · 17.08.2014

Rakkaudesta ruokaan – nuoret löysivät ravintolapäivän

Sunnuntaina, 17 elokuuta vietettiin ravintolapäivää. Kajaanissa tapahtumaan osallistui kolme teemaravintolan pitäjää; Kuurnassa, keskustassa, sekä Kyynäspääniemessä. Kävimme juttelemassa näille ravintoloitsijoille, jotka olivat sattumoisin kaikki alle 30-vuotiaita ja pitämässä ravintolapäivän kojua ensimmäistä kertaa.

Veli-Antin Chicken Wingsit

Kuurnan Tamppisaarentielle oli jo tullut asiakkaita, kun Veli-Antti Leinonen vielä kokosi keittiön pitoon tarvittavia tarpeitaan. – Olen vähän myöhässä aikataulusta, hän pahoitteli paikalle hyvissä ajoin saapuneelle nuorelleparille. Muitakin asiakkaita oli paikalla, sillä Leinonen oli ilmoittanut tarjolla olevan ruokaa noin 30:lle ensimmäiselle. Asiakkaita muutaman minuutin myöhästyminen ei haitannut ja Leinonen jutusteli asiakkailleen samalla kun viimeisteli tarjoiluaan. Nuoripari kertoi kiertäneensä ravintolapäivien tarjoiluita jo kolmen vuoden ajan. Rovaniemellä oli paljon ravintoloita, Kajaanissa oli viimeksi vain yksi, he harmittelevat. Rovaniemellä ravintolapäivään osallistui myös kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita, jotka valmistivat ruokaa omasta kulttuuristaan. Olisihan Kajaanissakin kansainvälistä porukkaa, olisipa mielenkiintoista, jos hekin innostuisivat tästä.

Veli-Antti kertoo Chicken Wingisen alkuperästä. – Olemme valmistaneet Chicken Wingsejä kaveriporukalla jo useaan otteeseen. Ne on helppo valmistaa uppopaistimessa ja kasviksetkin valmistuvat nopeasti. Miehen annokseen sisältyy 8 kpl kanankoipia, porkkanaa, selleriä ja aurajuustodippiä, jonka sai halutessaan mediumina tai erittäin tulisena. Annoksen hinta oli edullinen 5 €. – Näin artikkelin tästä tapahtumasta ja ajattelin kokeilla tätä. – Keräätkö rahaa jollekin taholle tai syyn vuoksi, kysyn. – En, ihan vain rakkaudesta ruokaan, naurahtaa Leinonen.

Elinan marjasmoothiet

Kunnallisvaltuutettu (sit.) Elina Kurikka piti smoothiebaaria Kauppakadun Citykäytävällä. – Meillä on tässä kainuulaista mansikkaa ja suomalaista mustikkaa. Lisäksi banaania, jogurttia ja maitoa. Suuren ja maukkaan annoksen hinta oli 2 €. Jo ensimmäisen vartin aikana paikalla kävi parisenkymmentä asiakasta ja Elinalta ystävineen oli marjat loppu ja raaka-aineita piti lähteä ostamaan lisää. Elina piti ravintolapäivän kojua pohjustellen tulevaa eduskuntavaaliehdokkuuttaan ja keskustelu politiikasta kävikin ajoittain vilkkaana asiakkaiden kanssa. – Mitään varmaa en voi vielä kertoa, mutta toivottavasti ehdokkuus selviää syyskuun aikana, kertoo Kurikka salamyhkäisesti. – Halusin pienenä karkkikaupan pitäjäksi, hän lisää nauraen ja kauhoo mustikoita tehosekoittimeen, kysyessäni smoothiebaarin idean taustoista.

Mikä Kainuussa on hyvää, kysyn. – Täällä on tilaa ja mahdollisuuksia. Ruuhkattomuus on elintasoetu ja asuminen edullista. Kajaanin sijainti on myös sopivasti Lapin ja Helsingin välissä, hän kertoo.

Siljan retkiruokaa

Vihreiden kunnallisvaltuutettu Silja Keränen oli pystyttänyt kasvis retkiruokateltan Kyynäspääniemeen. Paikalla kävi kova kuhina heti tarjoilun alettua. Tarjolla oli ohra-härkäpapu-sienimuhennosta, sekä linssi quinoapataa intialaisittain. Lisäksi kauniisti katetulla pöydällä tarjoiltiin näkkileipää, karviaismarjoja ja oman siirtolapuutarhan kirpeitä omenoita.  Annoksesta sai maksaa omantunnon mukaan.

Myös Silja on pohjustamassa eduskuntavaaliehdokkuuttaan, itse asiassa kampanja käynnistettiin tänään. Idea ravintolanpitoon lähti Siljan tukiryhmältä ja koska retkeily on Siljalle tuttua läpi elämän kestäneen partioharrastuksen kautta, oli hauska idea tarjoilla ruokaa retkeilyvälineillä tehtynä.

Tädille piti joskus löytää selitys, että miksi syön soijaa, kertoo Silja. – Kai minulla on jonkinlainen maailmaparannustauti, naurahtaa hän. Keräsen teemat ovat hänelle sydäntä lähellä olevia asioita; ilmasto, energia ja ympäristö. Pian syntyvä vauva pistää pohtimaan vieläkin enemmän sitä, miten täällä maapallolla voitaisiin elää kestävästi ja kohtuudella siten, että myös tulevat sukupolvet voisivat elää onnellisesti.

Kaiken kaikkiaan teltalla kävi noin 70 asiakasta. – Hienoa, että ihmiset löysivät tänne, vaikka tämä onkin vähän syrjässä, iloitsee Keränen. Edellinen vuosi kunnallisvaltuutettuna on ollut raskas, mutta hyvä. Olemme tehneet päätöksiä ja yhteistyötä muidenkin puolueiden kanssa. Puheenaiheina ovat olleet mm. nuorisotyöntekijöiden määrä, sekä kaupunkikeskustan parantaminen. Syyskuussa lähden mukaan Kainuu Connection – tapaamiseen Helsinkiin, Kainuu Helsingissä teemavuoden mukaisille yrityspäiville, joilla yritämme rekrytoida opiskelijoita tai vastavalmistuneita, myös entisiä kainuulaisia takaisin Kainuuseen.

Mikä Kajaanissa on hyvää, kysyn.  – Kajaani on sopivan kokoinen kaupunki. Ymmärrettävän kokoinen, kertoo Silja. Ihmiset ovat aitoja ja vilpittömiä ja vaikka se kuulostaa kliseiseltä, niin täällä on luonto lähellä.

Seuraavan kerran ravintolapäivää vietetään taas 15. marraskuuta.

This post has already been read 4521 times!

Minnamoira – Follow me