Korpimaa* · 11.12.2014

“Kun maailma on paska, mutta me ei”

Päin Seinää on ensi-iltansa 26.12.14 saava suomalainen (draama) komedia. Helsinki-filmi Oy:n tuottama ja SF Film Finland Oy:n levittämän elokuvan on käsikirjoittanut Antti Jussi Pesonen ja työrymässä ja näyttelijöinä on kaarti nuoremman polven näyttelijöitä, joista jokaiselle tämä elokuva on ensimmäisiä pitkiä tuotantoja. Komedia alkaa voimakkaasti heti ensi minuuteilta ja jatkuu tasaisena kiroilun ja raivokohtausten tykityksenä, jonka aikana ei kerkeä käsitellä valkokankaalle vyöryviä tunneskaaloja lähes ollenkaan.

Nuorta ja äärimmäistä pahaa oloa tuntevaa villikissaa Takkua, esittää Mimosa Willamo ja hänen äitiään Essi Kaartista esittää Armi Toivanen.  Äiti ja tytär kärsivät vaikeasta suhteesta. Raivonpurkauksia tulee säännöllisesti, mutta elokuva on silti äärimmäisen sympaattinen ja esittää vaikeatkin asiat huumorin turvin, katsojalle yllättävissä kohdissa.  Elokuvan miehet, Essiin ihastunut Takun opettaja Lasse (Eero Ritala), sekä Essin sattumalta löytämä isänsä Sakke  (Kai Lehtinen) ovat myöskin hieman eksentrisiä ja puutteellisia ihmisinä, mutta he tuovat lopulta Essin ja Takun suhteeseen oppia siitä, kuinka näyttää tunteita ja osoittaa kaipausta toisen läheisyyteen.

Mimosa Willamo on elänyt aivan erilaisen lapsuuden Espoossa, kuin Itä-Vantaalla varttunut roolihahmonsa Takku.  – Tarvitsin jonkin verran mielikuvaharjoitteluita, sillä olen kasvanut suuressa perheessä, jossa meidän on ollut helppo tulla toimeen keskenämme, hymyilee Mimosa. – Olin toki myös jonkin verran vihainen teininä, mutta en näin kuten Takku. Mimosalla on nuoresta 20-vuoden iästään huolimatta kokemusta kirjoittamisesta ja näytelmistä mm. lukiossa. Hän kirjoitti lapsille suunnatun sarjan Galaxin ruotsinkieliselle YLE:lle ja on toiminut myös juontajana. – Näytteleminen saattaa hyvinkin olla unelmani tulevaisuudessa, hän hymyilee salaperäisesti.

Eero Ritalan on helppo samaistua opettajan rooliinsa, sillä Ritalan äiti toimii koulun rehtorina ja hänen veljensäkin on opettaja. Koska Eero on toiminut myös itse opettajana, ei opettajan rooli tuntunut yhtään hankalalta. Normiopettaja ei toki pössyttelekään pilveä poikien vessassa. – Näyttelen yleensä tunteellisempia rooleja, joten oli uutta tehdä jotain pidättyväisempää, kertoo hän. Oli myös hyvä tietää roolisuorituksesta jopa 1,5 vuotta etukäteen, niin sain tietää jo silloin, että roolihahmoa varten minun piti kasvattaa pidemmät hiukset.  Eero on itse säveltänyt pätkän elokuvassa roolihahmonsa soittamasta pätkästä. Hän harrastaa kitaransoittoa myös oikeassa elämässä, joten oli luonnollista että hän teki roolisuorituksensa nimenomaan musiikinopettajana.

Elokuvaa on kuvattu mm. homeen vuoksi suljetulla Roihuvuoren koululla Helsingissä. Kuvissa vilahtaa myös Korson Ankkalampi sekä Malminkartanon juna-asema. Päin seinää on kuvattu erityisellä tavalla siten, että jokaisesta kohtauksesta on otettu still-kameralla valokuvat näyttelijöineen ennen itse kuvauksen alkamista. Tällaista työskentelytapaa suosii mm. Steven Spielberg.

Suosittelen elokuvaa kaikille, sillä vaikka emme olisikaan vanhempia, niin olemme ainakin olleet teini-ikäisiä nuoria joskus. Erityisesti  katsomisen arvoinen tämä kuitenkin on perheille, yhdessä.

Päin seinää FB – sivut

Elokuvan traileri Youtube:ssa.

Elokuvan vastaavat tuottajat ovat Aleksi Bardy, Dome Karukoski ja Annika Sucksdorff.

This post has already been read 1656 times!

Minnamoira – Follow me