Korpimaa* · 05.03.2015

Paikalliset pelit tekijöineen esillä

Kajaanin Kauppapaikka 18:n aulan ovat vallanneet kajaanilaiset pelinkehittäjät. Janne Remes tervehtii Kajaanin Nuorkauppakamarin järjestämässä Pelit testiin! -tapahtumassa ohikulkijoita ja kutsuu tutustumaan tarjontaan lähemmin. Melkein jokaisen näytön edessä istuukin joku kokeilemassa pelintekijöiden luomuksia. Erityisesti lapset ovat viihtyneet tapahtumassa pelien parissa.

Remes kertoo, että kajaanilaiset ovat ottaneet mielenkiinnolla kotikaupunkinsa peliosaamisen vastaan. Remeksellä itsellään on vankka ote aiheeseen, sillä hän on opettajana Kajaanin ammattikorkeakoululla tradenomikoulutuksessa, jonka toisena suuntautumisvaihtoehtona on pelialan opinnot. Hän toimii myös toimitusjohtajan roolissa Taiga Studios -startupissa, joka suunnittelee ja toteuttaa pelejä.  Yleisön lisäksi Remes on tyytyväinen.

– On hyvä, että niin sanotusti tavalliset ihmiset kokeilevat pelejä. Pelin kehittämisen aikana on tärkeää, että muutkin kuin pelinkehittäjät kokeilevat peliä mahdollisimman usein ja mahdollisimman aikaisin.

Paikalla pelialan yrityksiä ja start up-yrityksiä on kolmisen kappaletta ja jokaisella on näytillä 2-4 peliä. Yrityksiä syntyy koulutuksessa vuosittain tasaiseen tahtiin.

– Vielä tässä vaiheessa opiskelijoita eivät asuntolainat paina. Ei siis ole niin vakavaa, vaikka yritys menisikin konkurssiin. Sitten perustetaan seuraava, Remes kertoo.

Peliala on nyt nosteessa ja se on nähtävissä koulutuksen hakumäärissä. Kajaanissa järjestettävä koulutus on vanhin Suomessa ja se vetää opiskelijoita hyvin ympäri maan. Kyseisen koulutuksen peliyritykset ovat keränneet mainetta ja kunniaa monenlaisissa kilpailuissa ulkomaita myöten.

Remes lukee Kajaanin ammattikorkeakoulun vahvuuksiksi monialaisuuden. Vastaavanlaista yhtä laajaa opiskelumahdollisuutta Suomesta ei löydy, sillä monissa oppilaitoksissa keskityään vain yhteen osaamisalaan kuten esimerkiksi ohjelmoijan tai graafikon työnkuviin. Remeksen mukaan täältä löytyy saman katon alta kaikenlaisia osaajia tiimiin. Monialaisen osaamisen lisäksi hän mainitsee koulutuksen vahvuudeksi yhteisöllisyyden pelialan yrittäjien kesken.

– Salaisuuksia ei piilotella muilta yrittäjiltä, oppia otetaan toisilta sekä ideat vaihtuvat muiden samasta asiasta innostuneiden kanssa.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on ensimmäinen oppilaitos Suomessa, joka saa käyttöönsä Playstation 4 -pelikonsolin. Aiemmin koulutuksessa on suunniteltu ja toteutettu lähinnä mobiilipelejä ja tuliterä konsoli otetaankin mielellään vastaan.

– Mobiilipelejä on vaikeampi tehdä mitä PC- tai konsolipelejä. Pitkäaikainen kokemus mobiilipeleistä on etu sunnitellessa konsolipelejä. On helpompi lähteä laajentamaan mobiilipelistä konsoliversiota kuin toisinpäin, Remes kertoo.

Pelit vetävät Kajaaniin
Vuonna 2012 valmistunut Niklas Saari on Team Jolly Rogerin toimitusjohtaja. Pelit testiin! -tapahtuman kaltaisia tilaisuuksia hän pitää tärkeinä. Kehittäjät saavat suoraa palautetta käyttäjiltä ja toivottavasti samalla onnistutaan häivyttämään ennakkoluuloja pelaamista sekä pelien tekemistä kohtaan.
Saari on aikoinaan muuttanut muualta Kajaaniin opiskelujen vuoksi. Ensin yksi kaveri haki tänne opiskelemaan ja Saari innostui myös.

– En aluksi ajatellut yrittäjyyttä uravalintana. Nyt siitä on kuitenkin tullut elinkeino, Saari kertoo.

Moni jatkaa yrittäjänä opiskelujen jälkeen. Koulutuksen aikana on mahdollista kokeilla yrittäjyyttä koulun osuuskunnassa ja opiskelu on hyvin työelämäkeskeistä. Pelejä tehdään paljon alihankintana. Team Jolly Roger on tehnyt muun muassa kalastusaiheisen strategiapelin, Kitkan Legendat, jossa pelaaja oppii huomaamattaan tietoa kaloista.

Saari on iloinen Kajaanin pelialan koulutuksen herättämästä runsaasta kiinnostuksesta. Vaikka tilastojen mukaan Kainuusta valuu joka vuosi väkeä pois, Saari toteaa hymyillen pelialalla liikenteen olevan päinvastaista.

– Mielettömän hienoa, että nuorta jengiä tulee ympäri Suomea ja moni jää tänne. Pöhinä on kova ja tekemisen meininkiä löytyy.

LinkedIn: Janne Remes
Facebook: Taiga Studios
Team Jolly Rogerin sivut
Kitkan Legendat -peli

This post has already been read 4839 times!

Minnamoira – Follow me