Korpimaa* · 09.06.2014

Mukutus: kainuulaiset ovat omanlaisensa heimo

Tunnettu kajaanilainen musiikkiryhmä Mukutus musisoi Rock House Kulmassa 7.6.2014. Settilistassa oli tuttuja biisejä, kuten Nälkämaan laulu, Reggaejänis teollisuuskylässä, Ela mia Nikhta, sekä Eino Leino, joka yleisön reaktiosta päätellen oli keikan suosituin kappale.

Juttelin yhtyeen busukinsoittajan Ari Turpeisen kanssa keikan jälkeen. Aivan ensimmäiseksi kyselin Mukutus-nimen alkuperää. Moni on Arin mukaan ihmetellytkin nimen alkuperää ja päätellyt sen tarkoittavan jonkinlaista alkutappelua, mutta näin ei suinkaan ole. Mukutus on rytminen termi. Ari kertoo: “Treenasimme aikoinamme ensimmäistä biisiä ja rumpalimme Pena hieman ihmetteli monimutkikkaan biisin kulkua ja kysäisikin sen edetessä, että mihinkäs kohti se mukutus tulikaan? Kun sitten menimme ensimmäiselle keikalle, ei meillä vielä ollut bändin nimeä ja joku sitten heitti, että laitetaan nimeksi Mukutus. Näin yhtyeestä tuli sitten nimensä veroinen.

Musiikkityyli on Arin mukaan etnovaikutteista, vaikka he sujuvasti imevät vaikutteita kaikenlaisista musiikkityyleistä ja yhdistelevät ideoita ennakkoluulottomasti.

Kokoonpano on pysynyt samana jo perustamisvuodesta, 1985 alkaen, vain viulisti jäi kyydistä vuonna 1991. Tällä hetkellä puolet bändin  jäsenistä asustelevat ympäri Suomea, eli kolme siis kotikonnuilla Kainuussa. Kitaristi, Kippari, tuli kuulema maitojunalla takaisin ja sai porttikiellon pääkaupunkiseudulle, syystä, joka jäi vähän epäselväksi, kuten huumoripitoisessa tarinassa saimme keikan aikana kuulla.

Kainuulaisuudestaan Ari Turpeinen on ylpeä ja tuokin sen esille aina maailmalla liikkuessaan. Mukutus onkin lähdössä ylpeänä edustamaan Kainuu Helsingissä 2014 – tapahtumaan, joka pidetään 13-15.6.2014 Helsingin Senaatintorilla. “Olimme samantyylisessä tapahtumassa aiemminkin, noin 20 vuotta sitten”, muistelee piippua suupielessään kantava taitelija.

Onhan tämä semmoinen heimo, nämä kainuulaiset -toteaa Ari. Kaukaa saa lähteä hakemaan toista samanlaista! Kysyn myös Arin mielipidettä heitä lämmitelleen, KAO:n konservatorion opiskelijoiden, Duet Henna & Jasminin taidoista. Vaikka Kajaanista on supistettu erilaisia palveluita ja OKL:kin lakkautettu, näkee hän positiivisena, että musiikkia silti tehdään aktiivisesti ja nuoria muusikkoita koulutetaan. Tyttöjen esitystä hän piti tasokkaana.

Haastattelua tehdessä Henna & Jasmin jammailivat vielä pari biisiä Mukutuksen Kari Rädyn (basso, laulu) ja Olli Tuomaisen (kitara, laulu, puhallinsoittimet) kanssa. Kerrassaan hienoa!

Mukutus Facebookissa.

Muuta: kainuuhelsingissa.fi

Videot Kulman keikalta vuodelta 2013,  Mukutuksen luvalla.

This post has already been read 4186 times!

Minnamoira – Follow me