Korpimaa* · 11.03.2015

Kirkkaiden tähtien lumossa

Kainuussa on toiminut tähtitieteellinen yhdistys Kajaanin Planeetta jo 28 vuotta. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää tähtiharrastusta ja toimia tähtiharrastajien yhdyssiteenä.

Talvella 2014 – 2015 Kajaanin Planeetta järjestää Mäkikadun tähtitornilla havainto- ja tähtiharrastusiltoja. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tornilla on myös vieraillut erikseen erilaisia ryhmiä.

Tammikuun kohokohta oli, kun tähtitornilla havainnoitiin ja kuvattiin taivaalla viillettävää komeetta Lovejoyta. Helmikuussa ollut mielenkiintoinen kahden kirkkaan planeetan kohtaaminen jäi harmittavasti näkemättä pilvisen sään takia.

Maaliskuun 20. päivänä tapahtuu auringonpimennys, joka näkyy Suomessa osittaisena. Kainuun korkeudella Auringosta pimenee 85 prosenttia. Tähtitornilla seurataan tätä luonnonnäytelmää alkaen klo 11:00.

Kun maaliskuun lopulla siirrytään jälleen kesäaikaan, alkaa tähtiharrastukselle välttämättömät pimeät yöt nopeasti huveta. Valoisan kevään ja kesän aikana on otolliset olosuhteet Auringon tarkkailuun. Vasta elokuun loppupuolella yöt alkavat jälleen olla pimeitä ja tähdet pääsevät esille.

Kajaanin Planeetan toimintaa pääsee seuramaan yhdistyksen sivujen kautta Facebookissa ja Google plussassa.

Tule mukaan ja aloita harrastus, joka vie sinut näkemään universumin ihmeitä!

Kirjoittaja:
Jari Heikkinen
puheenjohtaja

Kuvat:
Jari Heikkinen

Kajaanin Planeetta Facebookissa
Kajaanin Planeetta Google+:ssa

This post has already been read 2943 times!

Minnamoira – Follow me