Korpimaa* · 16.07.2015

Korpimaa: Kamerakopteri näyttää maailman linnun näkökulmasta

Tämän lentävän laitteen nimi on DJI Inspire 1 -multikopteri, mutta samanlaisia laitteita kutsutaan netissä myös kamerakoptereiksi tai kuvauskoptereiksi. MTV3 käytti vastaavaa edellisenä vappuna kuvaamaan Havis Amanda-patsaan lakitusta ja tapahtumaa sai seurata suorana livelähetyksenä MTV.fi – sivujen kautta.

Kajaanilainen Jarkko Väisänen hankki oman DJI:nsä jo aiemmin tänä vuonna, kun niitä ei vielä saanut edes Suomesta. Jarkko tilasi laitteensa Slovakiasta. Kahdella ohjaimella ja lisäakuilla varustettu paketti nousee hinnaltaan yli 5000€, kertoo Jarkko Väisänen.

– Tämä on siis ammattitason laite, eikä mikään lelu.

Jarkko Väisäsen tarkoituksena on siis alkaa tehdä full HD/4K -tason ilmakuvausta. Multikopterissa on neljä propelia, jotka nostavat n. 3,4 kg:n painoisen laitteen ilmaan kevyesti ja tasaisesti. Ääni muistuttaa sähköistä ampiaisjoukkoa, mutta ei ole liian häiritsevä ja ääni häipyy nopeasti kuuluvista kun kopteri nousee yläilmoihin.

– DJI Inspire:n käyttömahdollisuudet ovat laajat. Sitä voidaan käyttää täysin viihdetarkoituksessa, kuvata tapahtumia, juhlia, tehdä livestriimausta. Sitä voidaan käyttää avuksi metsänhoidossa, rakennusten rakennusvaiheessa, sekä tarkastuksissa, esim. palo- tai vakuutustarkastuksissa. Laitteeseen on pian saatavilla lisäosana lämpökamera, joten semmoisella varustettuna tätä voidaan käyttää esimerkiksi lämpöputkistojen vaurioiden kartoittamisessa tai vaikka kadonneiden ihmisten etsimiseen. Kaikkia laitteen käyttömahdollisuuksia ei vielä tunneta. Vain mielikuvitus on rajana laitteen käytölle tulevaisuudessa, selventää Väisänen.

–  Olen harrastanut erilaisia laitteita viimeiset parikymmentä vuotta ja ilmakuvauslaitteita viisi. Näiden kameroiden ja koptereiden taso on tehnyt suuren harppauksen parin vuoden aikana ja hinnat tulleet alas reippaasti. Nyt näissä on jotain järkeä, kertoo Väisänen.

Kameran laadusta ei ole tingitty

Kamera on täysstabiloitu kolmeen eri suuntaan ja automatiikka hoitaa tärisemättömän kuvausjäljen. Kuvausjälki on erinomaisen pehmeää, jopa satumaisen näköistä. Kamera pyörii 360-astetta. Itse kopteri kestää 10 m/sek tuulenvoimakkuudet ja pystyy silti lentämään ja kuvaamaan vakaasti. Tällä hetkellä kameraan saa 64 Gb SD-muistikortin. Laite lähettää videota myös suoraan käsiohjaimeen ja sen voi tallentaa tai tarvittaessa striimata HDMI-portin kautta esimerkiksi televisionäytölle. Laitteiston kameraohjelmisto mahdollistaa 12 Mb still-kuvien ottamisen, tai kuvakaappauksia voi tehdä 4K laadun videoista. Videota voi lennon aikana katsoa ja poistaa ja kuvata uudelleen, jos tulokseen ei jostain syystä ollutkaan tyytyväinen, ilman että  DJI Inspirea tarvitsee käyttää maassa välillä. Kantomatka videon lähettämiselle on jopa 2 km.

– Suurta pelkoa laitteen karkaamisesta ei ole, ellei yhtä-äkkiä tule hyvin suurta tuulenpuuskaa, joka voisi viedä kamerakopterin mennessään, mutta onneksi Suomessa niin voimakkaat äkilliset tuulenpuuskat ovat erittäin harvinaisia. Kopteri kommunikoi koko ajan akkujensa tilasta ja kun 20 minuutin lentoaika alkaa lähestyä loppuaan, saa ohjaaja siitä kyllä palautetta. Tietyn akun varauksen saavuttaessaan laite ilmoittaa ja palaa itse kotipisteeseen tai käyttäjän ennalta määrittelemään pisteeseen, jos ohjaaja ei sitä ohjaa kotiin itse, kertoo Väisänen.

Kopterin maksimilentokorkeus on 4,5 km, mutta Suomessa ei  saa lentää yli 150 metriä korkeammalla varaamatta siihen ilmatilaa erikseen. Lakiin on tulossa muutoksia tänä vuonna. Kopterin maksimi lentonopeus on jopa 100 km/h.

Ohjelmisto mahdollistaa lentoreittien tallentamisen ja ennakkoon suunnittelemisen GPS:n avulla. Kiinteän kotipisteen lisäksi kotipiste voi olla ns. dynaaminen, eli kopteria voi lennättää veneestä tai liikkuvasta autosta ja kopteri jäljittää silloin ohjaimen GPS-sijaintia. Kahdella ohjaimella mahdollisestaan se, että toisen henkilön operoidessa itse kopteria, voi toinen henkilö keskittyä pelkästään kuvaamiseen. DJI multikopteri toimii myös sisätiloissa, joissa GPS ei toimi, paikallistaen lentokorkeuttaan kopterin rungon alapuolella sijaitsevan toisen kameran ja kahden ultraäänisensorin avulla, jotka toimivat 8 metrin korkeuteen asti. GPS:n tarkkuus on korkeussuunnassa noin puoli metriä ja vaakasuunnassa metrin.

Jarkko Väisänen on  harrastanut ilmailua 16-vuotiaasta saakka, mm. purjelentoa, rc-lennokkeja ja -helikoptereita. Väisänen tuntee siis ilmailumääräykset ja -lait sekä huolellisen ja järjestelmällisen toimimisen ilmakuvauksessa.  Miehittämättömän radio-ohjattavan ilma-aluksen tai lennokin toiminnasta ei saa aiheutua vaaraa muulle ilmaliikenteelle eikä maassa olijoille tai omaisuudelle. Väisäsellä on luonnollisesti tarpeelliset vakuutukset toiminnalleen. Kuvaus sovitaan asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti ja siten ettei siitä aiheudu vaaraa muille ja ettei muiden yksityisyyttä loukata.

– Lokkeja pitää varoa, sillä ne saattavat pyrkiä hyökkäämään kopterin kimppuun, varsinkin pesimisaikaan, naurahtaa Väisänen.

Tässä Jarkko Väisäsen kuvaamaa jokinäkymää Kajaaninjoesta.

Lyhyt video kopterin äänestä ja lennosta:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WiJ4CTHSs0M]

This post has already been read 596 times!

Minnamoira – Follow me