Korpimaa* / Suomeksi · 20.07.2015

Esittelyssä Ärjän Onni

Ärjän Onni ei ole enää toiminnassa. (Edit: 30.6.2023)

Ärjän Onni on ollut toiminnassa kuusi kesää. Yrittäjä Mika Kopsa on toiminut Ärjän saarella vuodesta 2010.  Saari on vuokralla UPM Kymmene Oy:ltä. Saarella on 12 mökkiä, jotka ovat kooltaan 3-4 ja 5-6 hengen mökkejä, sekä Vierasniemi, jolloin käyttöönsä saa koko saaren toisen pään rakennuksineen. Pääsaaren puolella saunoja on siten, että jokaista neljää mökkiä kohti on sauna ja semmoinen toki löytyy Vierasniemestäkin.

Vierasniemessä on joskus majoittautunut jopa 20 hengen polttariporukka, mutta petipaikkoja on virallisesti 6 hengelle. Vierasniemessä saa enemmän yksityisyyttä koko seurueella, kun tämä puoli on selkeästi mökkikylä ja myös päivävierailijat viihtyvät pääosin pääsaaren puolella, kuvailee Kopsa.

Kopsalla on neljä työntekijää, vaikka tämä kesä on säiden vuoksi ollut todella hiljainen.

-Tänä kesänä ei ole kyllä tapahtunut mitään, tämä on hiljaisin kesä koko yrittäjyysaikana, pohtii Kopsa.

Ärjän mökkien ulkopintojen kunnostaminen on puhututtanut monia Ärjän kävijöitä. Kopsa kertoo, että osa mökeistä on suojeltuja Museoviraston toimesta, joten on tarkkaan säädelty, miten ne tulisi huoltaa. Kattoremontit olisivat kyllä tarpeen, hän toteaa. Vuokranantaja on teetättänyt kuntokartoituksen, joten toivottavasti kuulemme heistä pian, pohtii Kopsa.

Saarta komistaa tällä hetkellä uusi laituri, joka valmistui jo viime syksynä, mutta sijoitettiin paikoilleen tänä kesänä, juhannusviikolla.  Laiturille on nyt helpompi tulla sekä vesibussilla, että Höyrylaiva Koudalla, ja muillakin erikokoisilla veneillä.

Ärjän Onnen kausi päättyy 9.8.2015, eli kahvila ja vesibussikuljetukset suljetaan silloin. Mökkejä voi toki silti vuokrata vaikka vuoden ympäri, vaikka talvella se voi toki olla hieman haastavaa lämmityksen ja valon vähyyden vuoksi.

Miten Kopsan Ärjä-yrittäjyys sitten alkoi?

  • Kävin paljon Ärjässä jo vaahtosammuttimen kokoisena ja tunsin Aarne Määtän, joka oli tässä yrittäjänä aiemmin. Sopimukset vaihtuivat RTG:lle ja Kopsalle ja jonkin aikaa toimittiin siten, että Kopsa hoiti vesibussin ja kahvilan ja RTG mökkien vuokrauksen. Sen jälkeen Kopsa tekikin vuokrasopimuksen suoraan UPM Kymmene:n kanssa koko saaresta.
  • Aloitamme muuten uutta yritystoimintaa piakkoin, mutta siitä kuulette sitten myöhemmin kertoo Mika Kopsa salamyhkäisesti.

Ärjän Onni www | Facebook

This post has already been read 576 times!

Minnamoira – Follow me