Korpimaa* · 21.09.2014

Canicross on hikinen, mutta hauska laji

Kajaanissa järjestettiin tänään sunnuntaina 21.9.2014 Kajaanin ensimmäiset viralliset Canicross-kisat.

Canicrossissa koiravaljakot kilpailevat erilaisissa sarjoissa siten, että koira vetää ohjaajaa, joka juoksee, ajaa pyörällä, kick-bikellä tai kärryillä koiran perässä. Sarjoja oli harrastelija – ja kilpailuluokissa useampia ja lähtöjä klo 12:00 alkaen aina 13:30 asti. Osanottajia oli yli 30.

Kilpailijoiden luokka eroaa harrastelijaluokasta matkan pituudella. Kilpailijoiden luokassa matkan tulee olla vähintään 4 km. Koiran on oltava juoksusarjassa vähintään 12 kk ikäinen ja kärrysarjassa 18 kk ikäinen. Valjakkourheilijoiden Liiton järjestämisssä kisoissa koira saa olla sekarotuinen, niin kauan kun se on tunnistusmerkitty ja rokotettu.

Canicross on Suomessa vielä varsin vähän tunnettu laji, vaikka sillä onkin koirapiireissä oma harrastajakunta. Kisan puuhanaisten Anja Salosen ja Niina Kilposen mukaan laji on paljon suositumpaa Euroopassa ja erityisesti norjalaiset ovat kunnostautuneet koiravaljakkourheilussa. Canicross on sulan maan urheilulaji, jota alunperin on harrastettu talvella hiihtovaljakkona. Talven ollessa lyhyt, on pitänyt kehittää laji, jonka avulla valjakkokoiria pidetään kunnossa myös kesäisin, kun lunta ei ole. Yleiseksi lämpötilarajaksi on kuitenkin sovittu +17 C astetta, jonka ylittävillä lämpötiloilla lajia ei harrasteta koirien turvallisuuden takaamiseksi.

Anni Puurunen ja Saara Launonen saapuivat Vimpeliin Kuopiosta. Annin kisakoirana oli hänen oma kasvattinsa, Kennel Vorgeherin saksanpaimenkoira nimeltään Riesa. Saara puolestaan oli lainannut tuttavalta oman koiransa sisaren, cockerspanieli Pinjan. – Pinja lähti mukaan, koska se tuntuu vetävän lenkillä, joten nyt se sai vetää ihan luvan kanssa, nauraa Saara.

Molemmat naiset ovat pitkän linjan koiraharrastajia ja omistavat useita koiria. Annilla on kolme saksanpaimenkoiraa ja Saaralla puolisonsa kanssa 4 erirotuista nelijalkaista. Juoksemiseen naiset innostuivat vasta viime kesänä, Anni on 20 vuoden aikana harrastanut monia eri lajeja ja Saara nimeää omaksi lajikseen agilityn. Tässä lajissa saa ylittää itsensä ja kuntokin kasvaa, kertovat naiset. Ei tarvitse ottaa niin vakavasti, ihmiset omistavat koiria ja käyvät niiden kanssa juoksulenkeillä muutenkin, miksei sitten vaikka osallistua tämmöiseen kisaan, pohtivat he. Vaikka koira osallistuu ohjaajansa vetämiseen, tuumaavat Anni ja Saara Vimpelin radan olleen varsin rankka, jyrkkine alkunousuineen. – Pitääkin tästä lähteä kick-biken ostoon, naurahtavat naiset hyvästiksi.

Tapahtuman järjesti Kainuun Palveluskoirayhdistys ry

Kisan tulokset ja lisää valokuvia nähtävillä tapahtuman Facebook sivuilla.

Korpimaan kuvia Pinterestissä.

This post has already been read 1921 times!

Minnamoira – Follow me