Blog / Suomeksi · 19.05.2017

Yritäpä jutella besserwisserin kanssa

Oletteko koskaan yrittäneet jutella besserwisserin kanssa? Siis semmoisen tyypin joka tietää kaiken, terminologian, kokemukset ja on oman asiansa kanssa niin tiukasti tiettyä mieltä, että ei anna sinun mielipiteellesi mitään sijaa keskustelussa.

Noh, tottakai minussa itsessänikin on pientä besserwisser-ongelmaa, mutta yritän kyllä parhaani mukaan elää käsitteen mukaan, että jos et osaa selittää sitä 6-vuotiaalle, niin et ymmärrä sitä itsekään. 

Käsitteet ja termit tärkeimpiä

Olen muutaman kerran joutunut/päässyt, (tai miten sen nyt sitten ottaa) ollut tilanteessa jossa vastapuoli on selkeästi tiennyt asioista paljon. Pieniä faktoja, mutta usein sen isomman ajatuksen kustannuksella.

Vaikka tämmöinen tyyppi ihan oikeasti tietäisikin paljon, niin tyypin kanssa ei voi saavuttaa aitoa ajatustenvaihtoa, kohtaamista, tai ymmärtämystä, sillä hän ei ota vastapuolen mielipidettä huomioon millään tasolla. Uskon että he pohjimmiltaan pelkäävät sitä, että joku saattaakin huomata etteivät he oikeasti tiedäkään ihan kaikkea.

Perinteinen suomalainen huono itsetunto siis.

Besserwisserityypit ovat myös hyvin kärkkäitä huomauttamaan siitä, milloin itse et osaa käyttää termiä oikein tai jos vaikuttaa siltä että et ymmärrä termiä täysin. Koko keskustelusta häviää tällä tavalla pohja, sillä vaikka olisimme periaatteessa samoilla linjoilla, niin aito vuorovaikutus kuolee siihen, kun toinen nussii pilkkua sen minkä kerkeää. Tai antaa ymmärtää että on itse parempi ja sinä olet niin tyhmä kun et tätäkään käsitä.

Selviytymiskeinona blondius

Itselläni on tapana vain mutista hiljaa ja hymyillä kun kohtaan besserwisserin. Harmillisesti vain se itseasiassa taitaa lietsoa enemmän bensaa liekkeihin. Nimittäin besserwisser saa typerästä hymystä vahvistuksen sille, että en todellakaan tiedä asiasta yhtään mitään. Tästä hän saa entistä enemmän tarvetta selittää käsitteet juurta jaksain tai häikäistä minut monimutkaisella sanavarastollaan. Hohhoijaa siis.

Netistä löytyy hyviä työkaluja besserwissereiden kanssa toimimiseen. Paras on kuitenkin ohje, että pitää olla vain oma itsensä. Kun itsellä on hyvä itsetunto, niin besserwisserit eivät enää häiritsekään niin paljon, sillä minulle on ihan sama mitä muut ihmiset minusta ajattelevat.

Aika vapauttavaa!

This post has already been read 1165 times!

Minnamoira – Follow me