Blog · 26.03.2017

Mitä työttömänä saa opiskella?

Kerroin aiemmissa blogauksissani olevani tyytyväinen TE-toimiston ennakkolupaukseen siitä, että saan jatkaa opintoja työmarkkinatuella. Hetken ilo on vaihtunut suoranaiseksi pakokauhuksi. En nimittäin tiedä mitä saan tai voin opiskella. (Aiempi blogipostaukseni : Mitä palveluita … )

Kuten tuossa kirjoituksessani totean, ylempi AMK-tutkinto ei nyt ole järkevää ja oikea suunta olisi yliopisto-opinnot avoimen puolella. Mutta minulla ei ole rahaa.

Olenkin siis etsinyt innokkaasti edullisempia vaihtoehtoja opiskeluille, valitettavasti niitä kuitenkaan löytämättä. Se, mitä kuitenkin löysin, oli valtavasti verkkopohjaisia yliopisto-opintoja erilaisista kansainvälisistä yliopistoista. Ihan oikeista yliopistoista, mm. Harvardista, University of Edinburgh´sta, MIT´sta, lukuisista isoista Australian yliopistoista, brittiyliopistoista jne.

Näissä online-portaaleissa saa opiskella kursseja vapaasti laidasta laitaan. Tarjolla on markkinoinnnista matematiikan kautta ravintotieteisiin, teknologiaan ja biologian kautta astronomiaan. Kursseja, ilmaiseksi. Omassa tahdissa opiskeltavia, verkko-pohjaiseksi räätälöityjä ja suunniteltuja kursseja, joita voi ihan oikeasti opiskella missä haluaa ja milloin haluaa. Siis verkossa.

Noh. Mitenhän TE-toimisto suhtautuu tämmöiseen? Olenko estynyt olemaan työmarkkinoiden käytettävissä jos nyt opiskelen kokonaisuuden Leadership in Global Development? Opintokokonaisuudessa on 4 kpl kurssimoduuleja, jotka alkavat maaliskuu – elokuu 2017 ajanjaksolla ja nämä kurssit työllistävät kurssiesittelyn mukaan jokainen n. 10 viikkoa ja 10-12 tuntia viikossa. Tämä on ajastettu kurssi ja ohjattu siten, että ryhmätöitä jne tehdään yhdessä, kurssin läpikäyjät osallistuvat keskusteluihin jne.

Kurssi on ilmainen, sen seuraaminen on ilmaista ja kurssista ei saa minkäänlaista opintosuoritetta.

PAITSI: Näissä kaikissa ilmaisissakin kursseissa on optio, että jos kurssista maksaa n. 600€ osallistumismaksun, osallistumisestaan saa todistuksen, kurssin osiot arvostellaan ja joissakin laajemmissa kursseissa kyse on ns. ammatillisesta erikoistumisesta ja siitä saa Diplomin.

Mitenkähän TE-toimisto suhtautuu tähän?

Sillä samaan aikaan toisaalla:

//platform.twitter.com/widgets.js

Mitäpäs tähän sanoisi? Entäs jos katsoo Netflixistä tai Youtubesta maailmaa tai avaruutta koskevia opetuksellisia dokumentteja? Tai länsimaisen filosofian historiaa 6-7h päivässä ja siinä samalla oppii jotakin?  Entäs jos opettelee öljyvärimaalausta netistä seurattavan kurssin avulla? Entäs ammattiopintojani, joihin esim. valokuvaus omalla kohdallani kuuluu? Entäs jos lukee huvikseen endokrinologian 1000-sivuisen oppikirjan, joka kuulema lääketieteen opiskelijoilla on oppikirjana ensimmäisenä vuonna?  Entäs jos katsoo kansainvälisen kaupan koulutusohjelman strategisen brändinhallinnan ilmaisia luentoja Harvardin yliopistosta 30h putkeen?

Entäs jos vuoden päästä töihin päästessään maksaa kurssimaksut, tekee tentit ja saa arvosanat ja ottaa opintorekisteriotteet ulos USA:n, Brittien ja Australian yliopistoista ja hyväksilukee ne suomalaisiin yliopisto-opintoihinsa? Missä menee sallitun ja ei-sallitun työttömän opintojen raja?

Opintopisteitä Netflixistä?

Minä katsoin viime kesänä Breaking Bad:iä putkeen 2 viikkoa ja saatoin oppia siinä samalla jotain methamfetamiinin tekotavoista. Sarjassahan diilattiin huumeita, tienattiin rahaa ja opittiin vähän kemiastakin. Tragikoomista TV-hupia, mutta katsooko TE-toimisto minut nyt yrittäjyyskoulutuksen käyneeksi henkilöksi? Noh, ehkä tässä kohden tulkinta saattaa ehkä olla kuitenkin se, että en ole ollut työmarkkinoiden käytettävänä tuon kahden viikon ajan. Vai olinko? Onko ennakkoasetelma siis se, että kun työtön opiskelee jotakin, niin tämä tulee kieltäytymään töistä opintoihinsa vedoten ja se halutaan estää kaikin mahdollisin keinoin – jo näin ennakkoon määrittelemällä, että miten paljon se opiskelija nyt saakaan opiskella jotta “työnteko” ei vain häiriintyisi.

Tällä hetkellä raja on siis 4,5 opintopistettä. 5 opintopistettä kuukaudessa ylittävät opinnot ovat siis päätoimisia ja saattavat estää työttömän työllistymisen tai “työmarkkinoden käytettävyyden”.  Tai tunneissa 25h viikossa.

Tällä hetkellä katson NCIS – sarjoja ja Sherlock Holmesia.  Olen oppinut valtavan paljon sormenjälkitekniikasta ja veriroiskeista ja rikospaikkatutkinnasta. Sen lisäksi voisin tehdä analyysiä ko. sarjojen kameran käytöstä, valaistuksesta ja  näyttelijöiden suorituksesta yms. netistä seuraamani tv:n ja elokuva-alan kurssin “Screen and Script Analysis ” tehtävää varten. Ihan vain itselleni. En siis aio tästä opintosuoritteita hamuta, enkä rikospaikkatutkinnastakaan.

Mitä työtön saa opiskella?

Noh, stressi pois. Todennäköisin vastaus näihin ongelmiin on siinä, että koska opinnoista ei saa opintosuoritteita, niin sitä ei katsota päätoimiseksi opiskeluksi. Näin tulkitsen ohjeet TE-toimiston sivuilta. Mutta jos nyt ollaan tarkkoja, niin nuo kaikki tässä luettelemani opinnot ovat osia joistakin muista opinnoista ja kuten olen jo useampaan kertaan todennut, haluaisin suorittaa yliopisto-opintoja ja ehkä joskus siellä tulevaisuudessa häämöttäisi se tutkintokin. Kenties nämä himoitsemani online-opinnot voisi sisällyttää 10 vuoden päässä häämöttävään yliopistotutkintoon. Kenties ei.

Se on nyt kuitenkin selvää, että työttömänä tulevaisuutta ei voi suunnitella myöskään opintojen kannalta.

Ratkaisuehdotukseni työttömän opiskelun vapauttamiseksi.

Onkohan kenelläkään ikinä käynyt mielessäkään semmoinen hassu idea, että  se työtön voisi opiskella vaikka 100 opintopistettä kuukaudessa ja olisi kuitenkin välittömästi työmarkkinoiden käytettävissä, kun työtä tarjotaan? Siis olisi käytettävissä ihan vain siksi että työttömän kanssa sovitaan, että tämä on käytettävissä. Rangaistustoimenpiteisiin voisi ryhtyä vasta siinä vaiheessa, jos työtön ei olekaan sovitun mukaisesti käytettävissä.

Kuten tuolla alhaalla olevan linkin artikkelissa todetaan – työtöntä hyysätään niinkuin tämä olisi onneton ressukka ja kykenemätön huolehtimaan aikatauluistaan, opinnoistaan ja työllistymisestään. Kuitenkin minäkin olen vallan mainiosti kokopäiväisesti opiskellessani hoitanut opiskelujen lisäksi 30-40 h ilta- ja viikonlopputöitä viikossa sen lisäksi että tein asiakastöitä osuuskunnan kautta samalla kun olen hoitanut koiran ja aloittanut parisuhteen ja käynyt jopa lauluharrastuksessa ja avanto-uinnissa säännöllisesti. Ja kaikki nämä edellä maininut; samanaikaisesti.

Nyt kun olen työtön, minun epäillään olevan kykenemätön hanskaamaan osa-aika/kokoaikaopintoja kokoaikatyöttömyyden lisäksi. Olen siis työttömyyden myötä taantunut holhottavaksi idiootiksi.

Voin taata, että suurin osa työttömistä ei kuitenkaan mielellään työttömänä ole ja opiskeluiden vuoksi noita työstäkieltäytymisiä saattaisi tulla verraten vähän. Varsinkin kuin opintoja voi suorittaa nykyaikana hyvinkin joustavasti, sekä Suomessa että ulkomailla. Tai vaikka molemmissa, yhtäaikaa.

Se mikä on varmaa, on että jos joku kysyy, niin minähän vaan kattelen asioita netistä uteliaana. Ihan niinkuin kirjastostakin lainaan vain ja ainoastaan roskaromaaneja. Harlekiineja. Ja kaikki koneellani pyörivät videot ovat vain Salkkareita. Sovitaan niin.

Tässäpä taas lisää luettavaa ja opiskeltavaa.

This post has already been read 1825 times!

Minnamoira – Follow me