Vihreät · 25.09.2012

Kysymys Suomi24 – palstalla

minna_parkkinen
Tulispa kysymys.
Täältä kauempaa luettuna on tullut seurattua Kainuun alueen rikostilastoja. Ja nimenomaan nuorten tekeminä. Teillä on sielllä pahemman luokan ongelma jo olemassa.
Eli millaisia lääkkeitä tarjoaisit kyseiseen ongelmaan, mahdollisena kuntapäättäjänä.

VASTAUKSENI:

Kunnallisvaltuustossa voisin sanoa vain Paltamon asioista; mutta sen tiedän, että Kainuussa, ja varsinkin Kajaanissa on tehty hyviä tuloksia etsivän nuorisotyön parissa. (esim Spartak)

Siis näillä nuorilla, jotka törttöilee, törmäilee autolla humalassa ja tekee vaikka mitä järjetöntä, on tietenkin asiat sekaisin jollakin tavalla. Yleensähän nämä ongelmat lähtee siitä kun elämässä ei ole mitään, niin pitää sitten tehdä jotain “jännittävää” joka lähteekin sitten lapasesta. Siihen vaikuttanee niin työttömyys, ja alkoholismin kierre joka peritään vanhemmilta ja se malli, ettei töitä edes haluta tehdä, vaikka niitä sattuisi eteen tulemaankin. Jokaisella varmasti yksilöllinen tarinansa näissä … Siinähän sitä saakin ihmetellä miksi nuori ei halua töihin ja tienata rahaa ja päästä elämässään jonnekin?

En tietenkään voi yleistää, koska tunnen paljon myös reippaita ja kykeneviä nuoria.

Pääsin tuossa muutama viikko sitten Kainuun kuntoutusohjaajien kokoontumiseen kuuntelemaan heidän kokemuksiaan ohjaustyöstä ja palaute heidän toiminnalleen on ollut positiivista, ja mikä tärkeintä, kuntoutusohjaukseen osallistuneilta asiakkailta! Eli ihmiset ja nuoret on päässeet eteenpäin elämässään, töihin, opiskelemaan tai muuten polkua auki. Eikä näiden ihmisten toki tarvitse olla nuoria, nämä samat ongelmat koskee aikuisia ihmisiäkin. Esimerkkinä keski-ikäinen, joka samassa työpaikassa oltuaan jääkin yhtä-äkkiä työttömäksi ja on viimeksi hakenut töitä 25 v sitten… Työvoimatoimistosta ei juuri apua tähän heru, joten tilanne voi olla äkkiä hyvinkin hankala tämmöiselle ihmiselle

Rikoskierteeseen joutunut nuori pitäisi ottaa näihin mankeleihin ja ruveta etsimään sitä motivoivaa tekijää (jos kyse ei ole sairaudesta tmsl mikä pitää tietenkin hoitaa) millä nuori saataisiin oikealle polulle, opintoihin, töihin, oppisopimuskoulutukseen. Samalla tietenkin päihdeongelmat, kotiolot jne tulisi selvittää. Koko Suomen ongelmahan on kai se, ettei tämmöisiä tahoja ole, jotka ottaisivat apua tarvitsevan ihmisen asian hoitoonsa kokonaisvaltaisesti ja siinä mielessä olen ihan täysin näiden kuntoutusohjaajien toiminnan kannalla.

Keskimääräinen asiakasuhde heillä kestää 1-2 vuotta, joten siinä oikeasti tuetaan kuntoutuvaa henkilöä ja käydään läpi prosessia. Henkilöä autetaan pääsemään taas jaloilleen ja toimitaan ikäänkuin bufferina eri virastoihin ja tahoihin, joiden edessä nuori saattaa kokea itsensä kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Tsemppi-apu ja ihan keskusteluapu ei ole yhtään vähäisessä asemassa tässä prosessissa.

Ehdottomasti olen sitä mieltä, että vain pidättäminen – > putka – > sakot / tuomio ei ole mikään tapa hoitaa tätä ongelmaa, vaan nuori tulee oikeasti pistää ajattelemaan asioitaan, tulevaisuuttaan ja ottamaan vastuuta siitä että laittaa asiat kuntoon.

Velvoittaisin siis rötöstelevän nuoren jonkun ihmisen puheille, mielellään tietenkin jo ensimmäisestä kerrasta, niin että tähän puututtaisiin heti alusta. Resurssikysymys, mutta ennaltaehkäisy on kaiken a ja o.

Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2011/04/18/nuori-putoaa-putkesta-lasku-12-miljoonaa/20115003/139

This post has already been read 670 times!

%d bloggers like this: