Vihreät · 18.01.2015

Kun ruoho on vihreämpää

Kun tulin ulos Vihreästä luutakaapista ja asetuin kuntavaaliehdokkaksi vuonna 2012, minulta kysyttiin, että miksi en liittynyt Vasemmistoliittoon, sillä olisihan varmasti helpompi päästä valtuustoon Vasemmistoliiton listoilta?

No siksi, koska pitkän pohdiskelun ja punnitsemisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että olen kuitenkin sydämeltäni Vihreä. Luonto on ollut minulle aina tärkeä, niiden muiden asioiden ohella. En siis valinnut puoluetta sen takia, että mahdollisuudet olisivat olleet paremmat vassareissa. (Olisin muuten valtuustoon päässytkin saamallani äänimäärällä, jos olisin ollut missä tahansa toisessa puolueessa)

En kuitenkaan valinnut helppoa tietä, vaan sen vaikeamman. Elämässä pitää tehdä omantunnon ratkaisuja ja tämä oli yksi niistä.  En ole muutenkaan ikinä valinnut helppoa reittiä vain sen takia, että pääsisin vähemmällä. Oikeastaan teenkin aika usein päinvastoin, eli valitsen vaikeamman reitin siksi, että se tuo enemmän haastetta ja on loppujen lopuksi palkitsevampaa.

Opin toveri Vihreältä taannoin uuden sanan,  nimittäin viherviha:n. Viherviha on todellista täällä Kainuussa. Välillä. Lehtien palstat ja keskustelut ovat täynnä järkyttävää oksennuskeskustelua siitä, miten Vihreät estävät kaiken, kieltävät kaiken ja kaiken lisäksi verottavat kaikesta. Ja sitten kun jotain suurempaa tapahtuu, huudetaan heti, että missä ovat Vihreät kun niitä tarvitaan.  Tämä on suuri luottamuksen osoitus toki Vihreitä kohtaan, että Vihreät suojelisivat luontoa poliisinomaisesti, mutta samalla esille tulee hieman vinoutunut käsitys politiikan teosta.

Totta varmaan lienee, että nämä pahimmat oksentajat eivät tiedä oikeasti asioista mitään. On vain helppo huutaa puskien takaa, piilosta. Ja tietenkin anonyymisti.

Kainuussa ei ole perinteisesti ollut suurta Vihreää kannatusta, vaan olemme olleet suurempien kaupunkien cityvihreitä ja meitä varsinkin nuoria ja naispuoleisia ”tytötellään” viherpiipertäjiksi ja ituhipeiksi ja luomuviljelijöiksi jne. Mutta hei, mukana on miehiäkin. Minulle kerrottiin vastikään, että Tekniikan Akateemisissa Vihrät ovat sijalla kaksi heidän kannattamistaan puolueista. Ja myös 40% papeista äänestää Vihreitä. Mitäs tämä kertoo meille?

Onko vihervihan syy sitten konkreettisesti se, että kainuulainen perusjantteri ei tunne ketään Vihreätä henkilökohtaisesti? Olemme kuin se suuri, musta mies, josta kohuttiin 80-luvulla, kun semmoinen ensimmäinen talsi Kajaanin Kauppakadulla ja aiheutti lähes hysterian olemassaolollaan. ”Nyt ne on jo täällä”.  Hui kauheata.

Noh, jokaisessa puolueessa on virheensä, eikä kukaan syytä Kokoomusta tai SDP:tä siitä, että miksei heillä ole oman poliittisen ohjelmansa lisäksi täydellistä ratkaisua esimerkiksi ympäristönsuojeluun. Ainiin, mutta Vihreäthän hoitavat ympäristönsuojelun (hih hih) mutta heti perään heitetään syytös siitä, että miten ne Vihreät on niin idealistisia hippejä, ettei niillä ole käsitystäkään talouspolitiikasta tai sote-ratkaisuista.

Hmm. Kerrataanpa hieman. Vihreät ovat perinteisesti olleet luonnonystävien puolue ja Kokoomus kai talouselämän puolue ja Vasemmistoliitto kantanut huolta SOTE-asioista. Vai mitenkä se jako menikään? Tähän on pakko sivuhuomautuksena sotkea amerikkalainen kaksipuoluejärjestelmä, joka on opettanut jenkit ajattelemaan asioita täysin mustavalkoisesti: jos et ole meidän kanssamme, olet meitä vastaan.  No compromises. Todella surullista, eikö?

Onneksi meillä ei ole niin, vaan puolueet ovat useamman ajatuksen ja ajatussuunnan summa ja haluaisin jo ajatella, että ainakin oma sukupolveni osaa tehdä yhteistyötä yhdessä asiassa ja vetää yhtä köyttää siinä, vaikka olisivatkin toista mieltä toisessa asiassa. Hups. Ainiin, mutta eihän sillä tavalla ole koskaan politiikkaa tehty. No, nytpä näyttää siltä, että kohta tehdään. Sukupolvien murros näkyy niin selvästi kaikessa.  Odotan innolla tulevaisuutta, että miten asiat tästä lähtevät etenemään. 5 vuotta. 10 vuotta. Sitten elämme jo varmasti täysin erilaisessa, avoimemmassa ja toivottavasti myös huomattavasti sujuvammassa yhteiskunnassa.

Se että olen vihreä, ei tarkoita, ettenkö söisi makkaraa (paitsi jos olen vegetaristi/vegaani) tai jos kaveri on kokoomuslainen en voisi puhua hänen kanssaan perjantaina baarissa, tai että hän ei voisi olla paras ystäväni. Herregyyd, ihmisethän jopa naivat toisesta poliittisesta suuntautumisesta! Ompa Persuillakin jossakin päin Suomea trans-ihminen toiminnassa mukana. Eli summa summarum: kaikki steretypiat voisi heittää romukoppaan nyt heti ja tutustua ihan aidosti siihen, mitä omien ennakkoluulojen takana piilee.  Ennenkaikkea, tutustu tyyppiin! Voit vaikka yllättyä!

Ja näin vaalien alla, kehoitan jokaista äänestämään!

ps. Tytöttelystä:

Linkki 1 / Linkki 2 – ja mitä yritän näillä linkeillä kertoa? Mietipä ihan itse, mutta pääasia, että mietit!

This post has already been read 536 times!

%d bloggers like this: