Blog / Suomeksi · 05.11.2012

Uskallatko innostua?

[Kainuun Sanomien blogi 1.11.2012 ]

Tänään työyhteisössämme keskusteltiin siitä, miten jotkut aktiiviset ihmiset ovat koko ajan “näkyvissä”, koska he ovat mukana kaikenlaisissa projekteissa, vetävät ryhmiä ja toimivat puuha-miehinä ja naisina erilaisissa tapahtumissa.Joitakin se ärsyttää.

Miksi? Liittyykö tämä siihen perikainuulaiseen tai suomalaiseen luuloon, että vaatimattomuus kaunistaa vai siihen, että ollaan vain oikeasti niin kateellisia, oli tilanne mikä tahansa? Uskaltaisimpa väittää, että jokaisella on mahdollisuus tuoda esille ideoita niissä yhteisöissä joissa vaikutamme. Se, että yksilön tuomasta ideasta innostutaan, siihen tartutaan ja siitä kehkeytyy jotakin positiivista, ei pitäisi olla keneltäkään pois. Miksi siis käytämme äärettömän paljon aikaa negatiivisten asioiden käsittelyyn? Miksi on niin tärkeätä todistaa tuolle kaverille, että hei, se mitä sä nyt yrität, on ihan turhaa, koska se ei kuitenkaan tule toimimaan. Missä on ratkaisukeskeinen ajattelumalli? Onko se niin vierasta ihmisille, ihan oikeasti?

Otetaan esimerkiksi nyt vaalien jälkeen pohdittu sähköinen äänestys. Olen googlettanut muutamaan otteeseen ja kysynyt jopa oman puolueeni mielipidettä asiaan. Vastaukset joita olen saanut ja blogikirjoitukset tai uutiset joita minulle on vinkattu, ovat olleet järjestään niiden syiden ja faktojen pohtimista, että miksi sähköinen äänestys EI onnistu missään nimessä.

Sähköisestä äänestyksestä näyttää tulleen tabu sen jälkeen kun sitä joskus vuonna x kokeiltiin paikassa y ja se epäonnistui. Onko tässä nyt sitten käynyt niin, että kukaan ei uskalla nostaa kättään ja sanoa että hei, tähän saattaisi olla ratkaisu jos tekisimme näin …

… Namibiassa ryhmämme jäsenet opettivat paikallisille miehille alumiinisen keittoalustan tekoa. Alumiinilieriö varastoi, keskitti ja maksimoi lämmön, joten veden sai keitettyä muutamalla risulla sen sijaan, että avotulella olisi joutunut polttamaan nipuittain puuta ja jonka liekit tuuli ja hiekka olisivat tukahduttaneet. Jos et heti hoksannut, niin puun määrä hiekkaerämaassa on vähäinen, saatikka, että sitä löytyisi jatkuvaan nuotion sytyttelyyn ilman, että puunkeräysmatkat olisivat kohtuuttoman pitkiä ja veisivät tuntikaupalla aikaa.

Keittoalustan rakentamisen oppinut mieshenkilö jatkoi pienellä raha-avustuksella rakentelua ja möi keittimiä pikkurahalla kylän naisille ja perheille. Samalla mies sai yhteisönsä keskuudessa arvostusta, tienasi rahaa ja opetti taidon eteenpäin nuoremmilleen, jotka veivät tietotaitoa eteenpäin. Win-win tilanne: kaikki hyötyivät!

Nykyäänhän nuo keittimet ovat jo aurinkokennokettimiä, mutta silloin kauan sitten se teknologia oli turhan kallista.

Pointtini on, että tämän miehen tietotaito oli pelkästään kylän hyväksi ja säästi yhteisössään selvästi aikaa, rahaa ja helpotti elämää. Tässä tilanteessa idea tuli ulkopuolelta, mutta nämä muutamat miehet olivat niitä jotka uskalsivat, kun muut epäröivät ja saattoivat ehkä jopa olla vielä kateellisiakin noille hupsuille.

Karkea esimerkki rinnastettuna meidän länsimaiseen elämäntapaamme, mutta meilläkin on näitä keittolevyjen rakentajia keskuudessamme. He ovat niitä jotka ottivat riskin epäonnistua kun lähtivät mukaan harjoittelemaan, mutta silti uskalsivat nostaa käden ylös ja sanoa, että minä haluan kokeilla!

Netissä pyöri joskus kuva tuoreen pienen IT-yrityksen, Microsoftin perustajajäsenistä. Se oli otsikoitu: “Would you have invested to this company? “ eli olisitko investoinut tähän yritykseen. No, joku hupakko teki niin ja sen tuloksena tuon poppoon tekele on maailman tunnetuin yritys, ohjelmistojätti jonka vetäjänä on maailman rikkain mies.

Sitä se teettää, ne hullut ideat!

 
WHERE ARE THEY NOW? What Happened To The People In Microsoft's Iconic 1978 Com..

 

WHERE ARE THEY NOW? What Happened To The People In Microsoft’s Iconic 1978 Com..
They’ve all done pretty well for themselves.

http://www.businessinsider.com/microsoft-1978-photo-2011-1?op=1

This post has already been read 1525 times!

Minnamoira – Follow me