Blog / Suomeksi · 10.03.2015

Kuinka koulutan koiraa?

Näillä toimenpiteillä korjaat koirasi käyttäytymistä ja parannat sopeutumista perheeseenne. Rauhoitat ja vahvistat koiran persoonallisuutta ja jos koiralla on käytösongelmia, autat koiraasi pääsemään niistä eroon lempeästi ja johdonmukaisesti.

saksanpaimenkoira

1) Eliminoi huomion antaminen koiralle

Kun aloitat koiran treenauksen, jätä huomion antaminen koirallesi pois kokonaan. Kun koirasi tuuppii sinua käteen tai tuo sinulle lelua kerjätäkseen rapsutuksia/leikkiä, älä huomioi koiraa ollenkaan. Älä siis kiellä sanomalla ei, tai älä yritä työntää koiraa pois, sillä sekin on huomiota. Koirasi saattaa ensin hämmentyä ja yrittää tuuppia sinua entistä enemmän, sillä onhan se toiminut aiemminkin. Huomion kerjääminen saattaa saada erittäin suuretkin mittasuhteet kun koirasi tekee kaikkensa jotta saisi sinulta huomiota hinnalla millä hyvänsä. Älä anna periksi vaikka tilanne saattaa tuntua toivottomalta.

Jos annat koirallesi huomiota silloin kun se sitä itse pyytää, kerrot itse asiassa koirallesi, että tällä on enemmän valtaa perheessänne kuin sinulla. Koiralaumassa johtajakoira antaa huomiota alempiarvoisilleen silloin kun se haluaa, ei toisinpäin.

Arat koirat saattavat ahdistua laumassa jossa he voivat pyytää omistajaltaan huomiota milloin vain. Koirat nimittäin ymmärtävät sen niin, että he ovat laumajärjestyksessä sinua yläpuolella. Tämä puolestaan pitää koiran hermostuneena ja valppaana koko ajan, sillä hän kuvittelee olevansa johtaja uusissa tilanteissa. Esimerkiksi kun vieraita tulee taloon tai jos jotakin yllättävää tapahtuu. Aroille koirille tämä on äärimmäisen stressaavaa ja aiheuttaa mm. eroahdistusta, stressikäyttäytymistä järsimisen ja ulisemisen muodossa jätettäessä yksin jne.

Älä siis anna huomiota koirallesi silloin kun koirasi sitä pyytää vaan silloin kuin sinä sitä haluat koirallesi antaa.

Huomiotta jättämistä voitaisiin kutsua jääkaudeksi.

2) Jääkauden ylittämiseen tarvitaan loppuunpalaminen

Kun koirasi on tottunut saamaan huomiota jatkuvasti ja kun sitä ei sitten yhtä-äkkiä enää tulekaan, koirasi yrittää kerjätä huomiota enemmän ja enemmän. Tätä kutsutaan loppuunpalamiseksi.

Jos saisit rahaa joka kerta kun kiljaiset RAHAA!, etkö yrittäisikin aika kauan senkin jälkeen, kun rahantulo sitten yhtä-äkkiä lakkaisikin? Saattaisitkin kiljahdella vielä pitkään RAHAA!, kun se kerran aikaisemmin toimi, niin miksi ei sitten nyt enää.

Jos annatkin periksi loppuunpalamisen aikana niin, että koirasi saakin tahtonsa läpi, tulet opettaneeksi sille vain kärsivällisyyttä. Koirasi oppii kerjäämään hyvin itsepintaisesti, kun tietää, että sitten kuitenkin lopussa se saa tahtomansa.

Pysy siis tiukkana. Jos koirasi on tottunut kerjäämään 1h ajan, voi olla että loppuupalamiseen kuluukin 3 h, ennenkuin se tajuaa, että huomiota ei todellakaan enää tule.

3). Omistaja kontrolloi resursseja

Koiran omistajana me ihmiset kontrolloimme koiran kaipaamia resursseja. Näitä resursseja on ruoka, leikki, lenkit ja huomioiminen. Mutta tässä on varmasti vain osa siitä, mitä teidän perheessänne on käytössä.

Koiran on siis opittava, että saadakseen mitä haluaa, sen on tehtävä mitä sinä haluat. Eli jos aiemmin heitit koirallesi makupalan suoraan lautaselta, pyydäkin koira seuraavalla kerralla ensin istumaan rauhassa ja palkitse se vasta sitten makupalalla.

Jos olette lähdössä lenkille, vaadi koirasi istumaan ensin, ennen kuin alat kiinnittämään hihnaa ja pantaa. Koiran pitää istua rauhallisesti ja nätisti. Koiran pitää myös istua, kun puet itse vaatteitasi päälle. Jos koira ei rauhoitu, laita kädet rinnallesi ristiin ja käännä sille selkäsi. Tällä tavalla näytät, että tilanne ei etene hänen haluamaansa suuntaan (eli ette mene ulos/lenkille) jos koira ei rauhoitu. Heti kun koira istuu nätisti, jatkat toimiasi lenkin ja ulos pääsyn suuntaan.

Voit pyytää koiraltasi lukemattomia asioita. Koskettamaan kättäsi kuonollaan tai vaikka antamaan tassua ennen ruokaa tai ennen kepin heittoa/ autoon menoa jne.

Nämä tapahtumat tulisi olla nopeita, pieniä eleitä; kommunikaatiota sinun ja koirasi välillä. Ei ole siis tarkoituksenmukaista istuttaa koiraa minuuttikaupalla, eikä siis kiusata koiraa käskyttämällä. Tarkoitus on rakentaa toimiva ja positiivinen suhde koiran kanssa. Riittää, että pyydät koiraa istumaan/tekemään jotakin ja palkitset koiran välittömästi muutaman sekunnin päästä ja jatkat toimiasi. Voit myös palkita koiran aina silloinkin, kun se tekee hyviä asioita pyytämättä. Kun koirasi esimerkiksi makaa rauhallisena omalla paikallaan, heitä sille namupala tai käy rapsuttamassa korvan takaa.

Kaikki tämä ei tietenkään tarkoita, ettetkö voisi rapsutella koiraasi estottomasti. Toki voit! Voit kutsua koiran luoksesi kymmeniä kertoja päivässä, kunhan aloite siihen lähtee sinusta ja pyydät koiran esimerkiksi istumaan nätisti rapsutuksen ajaksi.

Jo muutaman päivän aikana koirasi alkaa tajuta, että omistajana sinä olet se joka päättää asioista. Ujot ja arat koirat rentoutuvat ja dominoivat ja yritteliäät koirat samoin. Enää ei ole epäselvää kuka teistä määrää leluista, leikistä, huomiosta ja lenkkeilystä. Sinulla on siis valta ja vastuu. Muista kuitenkin olla reilu koirallesi, sillä se odottaa ja tarvitsee sinulta huolenpitoa ja huomiota. Leiki ja rapsuttele koiraasi niin paljon kuin jaksat, mutta pysy johdonmukaisena siinä, että sinä olet se, joka tekee aloitteen näissä asioissa ja tee sitä myös usein.

http://www.dogguide.net/nilif.php

This post has already been read 2392 times!

Minnamoira – Follow me