Blog · 08.03.2017

Naistenpäivän herättämiä ajatuksia

Hyvää Naistenpäivää, kaikki ihmiset.

Aamulla herätessäni oli kännykkään tullut viesti isältä: “Hyvää naistenpäivää”. On ihastuttavan hellyttävää että uuden venäläisen vaimon myötä isäni on ruvennut toivottamaan kolmelle tyttärelleen hyvää naistenpäivää, vaikka sitä ei aiemmin meidän perheessä ole kummemmin noteerattu. Se on kuitenkin herttaista,  isä ajattelee tyttäriään. (Ja kyllä, isien tulee AINA ajatella tyttäriään! )

Naistenpäivä virallistettiin YK:ssa syntymävuotenani 1975.  Historia menee kuitenkin jo 1900-luvulle, kuten tästä Ylen historiikista voi oppia. Myös Wikipedia kertoo naistenpäivästä kattavasti.

Meillä Suomessa naisten asema palkkaeroja lukuunottamatta on varsin hyvä, joten voimme huoletta nauttia naistenpäivästä pienien huomionosoitusten kuten suklaan, skumpan ja ruusujen muodossa. Alunperin kuitenkin naistenpäivää alettiin juhlistamaan jotta naisten saavutuksia nostettaisiin esille, heitä rohkaistaisiin yhteiskunnan eri osa-alueilla ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Vuonna 2017 meillä on vielä jonkin verran tekemistä Suomessakin. Vaikka naiset saivat Suomessa äänioikeuden ensimmäisenä Euroopassa ja vuonna 1907 ensimmäisiä valittuja naispuolisia kansanedustajia oli 19. Suomen ensimmäinen naispresidentti Tarja Halonen valittiin vuonna 2000. Euroopassa oli Tarjaa aiemmin valittu naispresidenttejä jo useaan otteeseen sekä Islantiin San Marinoon, Maltalle ja jopa Irlantiin.

Palkkaeroja on

Vieläkin kuntapolitiikka on pääasiassa keski-ikäisten miesten politiikkaa. Tilastokeskus on kerännyt mielenkiintoista tietoa äänestyskäyttäymisestä naisten ja miesten välillä.

Miesehdokkaiden osuus oli suurin ikäryhmässä 60–64 ja yli 65-vuotiaissa. Naisehdokkaita oli taas eniten 30–39-vuotiaissa.

Ehkä tuo on nyt hieman kärjistävä nosto tähän kirjoitukseen. Kuitenkin niistä harvoista naisista jotka valtuustoissa istuvat (Etelä-Savo 33,8% vuonna 2012), käyttävät puheenvuoroja vielä harvemmat.

Asiasta kukkaruukkuun.

Miten sitten kunnat voisivat edistää tasa-arvoisuutta sukupuolten välillä konkreettisesti?

Kunnat.net – portaalista löysin tämmöisen hauskan, mutta hyvin toimivan esimerkin: [poistettu]

Tänään olen kotiseudullani Kajaanissa. Tapasin tänään ystäviäni joista yhden kanssa sovimme treffit irkkubaariin, jonka baarimikko ojensi minulle (hämmentyneelle) naistenpäiväruusun juomaa tilatessani. Se ilahdutti oikeasti, sillä olin jo kerennyt mokoman unohtaa. Pian baariin tuli myös hilpeä miesjoukko, joista eräs kävi ojentamassa minulle toisen mokoman ja suuteli vielä oikein suurieleisesti kädelle! Oikein mukavaa. 🙂

Kiikutin nämä kaksi saamaani ruusua äidille kun palasin tapaamisistani takaisin hänen luokseen ja ne ovat nyt nätisti maljakossa hänen olohuoneessaan. Ei nämä pienet huomionosoitukset ole yhtään pahaksi, eikä ne ole keneltäkään pois. Eikä muuten ole tasa-arvokaan.

Sukupuolten tasa-arvo ja kuntalaisten yhdenvertaisuus sekä ihmisoikeuksien toteutuminen ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja sosiaalisesti kestävän kehityksen kannalta.  – kunnat.net

Ollaan ihmisiksi.

This post has already been read 1141 times!

Minnamoira – Follow me