Blog / Paltari* · 26.04.2012

Kainuun merta edemmäs kalaan, pyöräillen

Julkaistu 26.4.2012 Paltari – verkkolehdessä.

Ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, sanotaan.

Meillä on tässä Kainuun meri, Oulujärvi, ihan kivenheiton päässä. Olen jo pitkään unelmoinut ja  suunnitellut pyöräretkeä Oulujärven ympäri. Joskus lukioaikana tuttu tyttöporukka teki neljän päivän reissun pyörillä ja palasivat reissultaan innosta hehkuen.  Miten upeat maisemat meillä onkaan ihan tässä vieressä! Miksi siis lähteä lomalle, niinsanotusti merta edemmäs kalaan?

Nopea laskutoimitus Google Maps-sovelluksen avulla antaa reitin: Paltamo – Vaala – Vuolijoki – Kajaani – Paltamo – pituudeksi n. 190 kilometriä. Sen ajaisi autolla noin kahdessa ja puolessa tunnissa, ilmoittaa sama kartta. Pyöräillen siitä tulisi noin 40 km päivää kohden, jos aikoisi vaikka olla reissulla 5 päivän ajan. Tämä olisi aloittelevalle pyöräilijälle ja semmoiselle, joka haluaa nautiskella maisemista, varmasti ihan sopiva päivämatka.  Jos ottaa Manamansalon mutkan mukaan laskelmaan (ja sitähän ei missään nimessä tulisi jättää väliin) tulee kilometreiksi 230 km ja 5:llä jaettuna päivän ajomatka 46 km ei vieläkään ole liian paljon. Toki voisi olla kiva väljentää ajamistahtia hieman, viettämällä esimerkiksi Manamansalossa tai Säräisniemellä pari päivää, yhden sijaan.

Reitin varrella on kivasti majoittautumispaikkoja, leirintä-alueita ja mökkivuokrausta. Jo pienellä budjetilla voi yöpyä mökeissä jos ei halua ottaa ihan urheilun kannalta ja telttailla. Itse suosisin telttailua, vaikka sekään ei tietenkään kivaa ole jos vettä tulee kaatamalla. Joka tapauksessa varusteet kannattaa olla kunnossa.

  • Manamansalon viiden tähden leirintäalueen, osoitteessa Teeriniementie 156,  tuntee varmasti jokainen kainuulainen. Yrityksen kotisivut löytyvät osoitteesta www.kainuunmatkailu.fi

Manamansalosta löytyvät myös

  • Kultahiekat www.kultahiekat.com, Manamansalontie 3881
  • Manamansalon Helmi, Manamansalontie 3187.

Manamansalon matkailusta, harrastusmahdollisuuksista ja kävelyreiteistä löytyy lisää internetsivuilta www.oulujarvi.fi ja Luontoon.fi – sivuilta.

Ainakin itselleni on jäänyt vähän tuntemattomammaksi

  • Leinoloma, jolla on vuokrattavana kaksi mökkiä Kivesjärvellä, osoitteessa Kivesjärven rantatie 15. Leinoloma sijaitsee loistavasti matkan varrella jos aikoo palata Manamansalosta takaisin Paltamo – Vaala tielle. Mökeillä on oma rantapätkä, ja yritykseltä voi vuokrata myös savusaunan.

Vaalassa voi tietenkin pysähtyä, siellä on ravintola – ja majoituspalveluita.  Jos kuitenkin haluaa pysyä luonnon helmassa on matkalla Säräisniemelle ja kohti Vuolijokea taas useampia leirintä- ja majoitusmahdollisuuksia:

  • Oulunjärven lomakylä,  Vuolijoentie 891, Säräisniemellä tarjoaa edullista mökkimajoitusta
  • Ruununhelmen Vapaa-aikakeskus, Ruununtörmäntie 1, Säräisniemi. Vapaa-aikakeskuksella voi pysähtyä vaikkapa maistelemaan leipomotuotteita tai syömään ravintolaan. Karavaanareille suunnatulla alueella ei ole valitettavasti leirintä-paikkoja, mutta muuta kivaa aktiviteettia voi täällä harrastaa
  • Onnelan Matkailumaatilalla , Salmenrannantie 822, Vuolijoella, voi yöpyä teltassa tai aitassa, tai jos pyöräilyltä ei ole vielä saanut tarpeeksi vauhtia, voit ajaa vaikka rallia maatilan omalla ralliautoilu-radalla!

Nyt kun olen tovin lukenut näitä matkailu – ja majoituspalveluita, eksyn tietenkin katsomaan Vaalaa. Vain 20 kilometrin päässä sijaitsee, tosin Pohjois-Pohjanmaan puolella, Rokuan Erämaahotelli, jolla on tarjonnassa mm.  melontakursseja. Ja sitten tietenkin Rokuan Kylpylä

This post has already been read 1735 times!

%d bloggers like this: