Blog · 09.02.2015

Häsh- tägit ja asiasanojen käyttäminen ja uutisten hakeminen Twitterissä selaimella.

1. Hakeminen ilman häsh-tägiä.

Kun olet kirjautunut Twitteriin, löydät hakulaatikon selaimen oikesta yläreunasta.

Kirjoita laatikkoon hakemasi asia perusmuodossa. Esimerkiksi twiittejä tai uutisia Kainuun alueelta hakiessasi kirjoitat laatikkoon: kainuu.

Sinulle tulee hakuasi vastaavien tuloksien lisäksi myös käyttäjiä, joiden profiilissa tai käyttäjänimessä hakemasi sana esiintyy.

2. Hakeminen # – tägillä. Mitä eroa näillä kahdella on?

Jos kirjoitat hakusanasi #- merkillä varustettuna, eli #kainuu, saat hakutuloksia joissa on #-merkki mukana. Ero tällä haulla edelliseen on se, että #-merkki muodostaa linkin sanasta, jossa se on mukana. Näin ollen kun klikkaat #kainuu – sanaa, pääset suoraan käsiksi kaikkin twiitteihin, joissa tuo sana on merkittynä. Tämä toimii myös silloin, kun klikkaat #- merkillä varustettua sanaa, olitpa missä päin tahansa Twitterissä. Esimerkiksi toisen henkilön profiilissa. 

Esimerkiksi haku #kontiomaki antaa vain muutaman twiitin. Vanhimmat twiitit ovat vuodelta 2011, eli jos twiittejä ei ole tuolla hakusanalla kovin paljon, näet viestejä monenkin vuoden takaa.

Jos taas twiittejä on kovin paljon, voi olla että näet vain viimeisen 4 tunnin viestit koko maailmasta.

3. Haun tallettaminen.

Haku kannattaa siis aina tallettaa # – merkillä ja kaikki omat twiittinsä kannattaa aina merkitä #tägillä, jotta ne varmasti tulevat esiin hauissa, kun joku hakee tätä nimenomaista asiasanaa.

Haku talletaan seuraavanlaisesti. Klikkaa haun tulosten ruudussa oikeassa yläreunassa olevaa SAVE linkkiä.

Hakusanoja kannattaa vieläkin käyttää ilman skandinaavisia kirjaimia ä, ö ja å. Vaikka suomalaiset selainversiot tukevat jo ääkkösiä, niin moni ulkomaalainen kieliversio selaimessa tai ulkomaalainen twitterohjelma ei tunnista näitä kirjaimia.  Jos twiittaat asioista, joista kansainvälinen Twitter-yhteisö voisi olla kiinnostunut, silloin kannattaa edelleen pitäytyä sanoissa ilman skandinaavisia merkkejä. Esim #jyväskylä vs. #jyvaskyla. Toki tästäkin löytyy eriäviä mielipiteitä ja joskus voi olla tarpeen tallettaa haut käyttäen molempia muotoja eli siis kaksi eri sanaa ja twiitata molemmilla sanoilla. 

4. Haun poistaminen.

Jos haluat poistaa haun, jota et enää tarvitse, klikkaa hakulaatikkoa. Tyhjennä hakulaatikko, jos siinä on joku hakusana.  Tyhjästä hakulaatikosta avautuu kaikki tallentamasi hakusanat. Ensimmäisenä näkyy tämän kirjautumisen aikana tekemäsi viimeisimmät haut, joita et mahdollisesti ole tallentanut. Voit poistaa ne klikkaamalla CLEAR ALL.  Tämä ei poista talletettuja hakusanoja.

Voit myös poistaa vain yhden hakusanan klikkaamalla ruksia sanan perässä.

Ruksia klikkaamalla poistat talletetut hakusanat. 

– Tämä artikkeli on esitehtävä Copykoulun kurssille, jolle osallistun keväällä 2015, täällä Kajaanissa. Copykoulu on uusi perusteilla oleva kirjoituskoulu, josta kuulette varmasti vielä.

This post has already been read 1805 times!

Minnamoira – Follow me