4 kk yrittäjyyskokeilun käsittely ei ole tasa-arvoista, osa 2
Read Time:2 Minute, 25 Second

4 kk yrittäjyyskokeilun käsittely ei ole tasa-arvoista, osa 2

0 0

Tein valituksen Pohjois-Pohjanmaan TE-palveluille (itseasiassa lähetin saman valituksen jokaiselle eri TE-Palveluiden kirjaamoon). Valitus kuuluu näin.

“Hei,
Olen viimeksi vuonna 2019 yrittänyt aloittaa 4kk yrittäjyyskokeilun työttömyysetuudella. Asian hoitaminen TE-toimistojen kesken on kuitenkin hyvin erilaista riippuen siitä, millä alueella työtön asuu. Täällä Oulun seudulla virkailija aikoi laittaa tietoihini selvityspyynnön, jonka käsittelyyn menee siis 30 päivää. Näin ei toimita kuitenkaan esimerkiksi Uudenmaan seudun TE-palveluissa. 

Ilmoitin halustani yrittäjyyskokeiluun TE-palveluihin eilen 8.6.2021 ja sain tänään puhelun Oulun te-toimistosta. Asia on todellakin niin, että täällä Oulussa ja Pohjois-Pohjanmaalla työttömyysetuus katkaistaan sen selvityspyynnön ajaksi, joka siis tehdään ENNEN 4 kk yrittäjyyskokeilun aloittamista. Toinen selvitys tehdään sitten 4 kk yrittäjyyskokeilun päätteeksi. 

Elikkä tämä tilanne ei ole parantunut yhtään vuodesta 2019, ja tuon 4 kk kokeilun idea nimenomaan on se, ettei työttömyysetuuttaa katkaista ja PK -seudulla ja Tampereella virkailja saa tämän yrittäjyyskokeilun kuitata asiakkaalleen aivan itsenäisesti, ilman sitä max. 30 päivän käsittelyä. Tämä asettaa meidät työttömät eriarvoiseen asemaan sen perusteella, missä satumme asumaan.

Vuonna 2019 twiittasin aiheesta ja se sai laajaa keskustelua Twitterissä:https://twitter.com/minnamoira/status/1194567221256826880?s=20

Twiittiini kommentoi Jarmo Ukkonen, joka kertoi että Pääkaupunkiseudulla asiat hoituvat joustavammin ja “pahimmillaankin” 10 päivässä.

https://twitter.com/jarmo_ukkonen/status/1195054614770573312?
Mielestäni tämä on eriarvoistavaa, jos asiakas ei kuitenkaan voi valita, minkä TE-toimiston asiakas hän on, jotta saisi sujuvampaa palvelua.

Nämä asiat tulee käsitellä valtakunnan tasolla samalla tavalla niin, ettei 4kk yrittäjäkokeilussa ihmistä kohdella kevyemmin Helsingissä, ja tiukemmin Oulussa. 

TE-palveluiden sivuilla sanotaan että: “Yrittäjyyden tai oman työn pää- tai sivutoimisuutta ei selvitetä neljän ensimmäisen kuukauden aikana, jos aloitat uuden yritystoiminnan tai oman työn työttömänä ollessasi. Pää- tai sivutoimisuus arvioidaan neljän kuukauden jälkeen. “ 
https://www.te-palvelut.fi/fi/tyonhakijalle/jos-jaat-tyottomaksi/tyottomyysturva/yrittaja-tyottomyysturva

Mutta sivulla ei sanota, että 4kk yrittäjäkokeilusta lähtee edelleen selvityspyyntö, joka katkaisee työttömyystuen, riippuen siitä, millä alueella työtön asuu. Helsingissä tätä selvityspyyntöä ei laiteta. 

Miksi TE-palvelut ovat eriarvoisia eri alueilla asuville TE-palvelujen asiakkaille? 

Toiminta poikkeaa jopa Pohjois-Pohjanmaan sisäisesti

Olen jutellut tuttavan kanssa joka oli yrittäjyyskokeilussa täällä Pohjois-Pohjanmaalla vuoden 2021 alusta. Hänelle tuo selvitys oli tehty puhelimitse ja hänen oli tullut vain vastata kysymykseen, että onko hän käytettävissä kokopäivätyöhön jos hänelle tarjotaan töitä.

Velvoite ottaa vastaan kokopäivätyötä

4kk yrittäjyyskokeilun aikana on velvoitettu kuitenkin ottamaan vastaan kokopäivätyötä. Eli mahdollisesti kahvilayrittäjäksi aikovan tulee lähteä sitten vaikka tarjoilijaksi jollekin toiselle, vaikka haluaisikin kokeilla yrittäjyyttä perustamalla oman kesäkahvilan kesäkuukausien ajaksi. Käytännössä näitä työnhakuvelvotteita ei tule kovin usein, olen niitä elämäni aikana saanut ehkä kaksi tai kolme. Yhteistä näissä työnhakuvelvoitteissa on ollut se, että ne on osoitettu aivan väärin. Minä digimarkkinoijana ja toimisto/taloushallinnon työntekijänä olen saanut hakuosoituksen varastotyöntekijäksi (vaadittiin trukinajotaito), sekä kerran www-sivujen koodariksi. Minulla lukee tiedoissani että osaan tehdä nettisivuja WordPressillä ja Joomlalla, mutta he siis laittoivat minut hakemaan töihin johon vaaditiin php, flash ja joidenkin muiden ohjelmointikielien osaamista.

Edellinen osa artikkelista tässä. 4 kk yrittäjyyskokeilun käsittely ei ole tasa-arvoista alueittain

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

This post has already been read 799 times!

One thought on “4

Leave a Reply

Minna Liminganlahden luontokeskuksella Previous post 4 kk yrittäjyyskokeilun käsittely ei ole tasa-arvoista alueittain
Toppilansalmi, Oulu Next post Youtube: Juhannus 2021 | Feat. my Nigerian husband

Uusimmat (Recent)

Älä lue tätä!

Archives

Suosittuja (popular posts)

Archives

%d bloggers like this: