AVMedia

Itsearviointi – Video- ja elokuvatuotanto

Videokuvausta en ollut tehnyt ollenkaan tullessani tähän kouluun. Olisin halunnut tehdä ja harjoitella enemmän ihan oikeata videokuvausta ja editointia.

Onneksi kuitenkin saimme kaverini Anun kanssa ihan perus asiakastöitä, joiden puitteissa saimme tehdä kuvaussuunnitelmat, kuvaukset ja editoinnit aivan itse. Innostuin videokuvauksesta todella paljon ja se on minusta paljon mielenkiintoisempaa kuin valokuvaus. Editointiohjelmaa en saanut opeteltua niin paljon kun olisin halunnut. Minulla ei oikein ole käsitystä mitä videon editointiohjelmalla voi tehdä. Esimerkiksi, olen nähnyt elokuvassa efektin, jossa 3D-teksti leijuu ja pyörii ja sitten pirstaloituu vesipisaroiksi ja pisarat roiskahtavat osuessaan maahan/tasolle. En tiedä onko tuommoinen edes mahdollista Premierellä ja en tiedä esimerkiksi mitä minun pitäisi googlettaa, että saisin tuommisen efektin tutorialin jostakin. Tästä koulusta jäi videotuotannon kohdalle suuri halu oppia lisää.

Pääsin mukaan TV-tuotantoon Ihon alla-sarjaan, sekä Waltarin musiikkivideoon ja Rendel-elokuvaan tuotantoassistentiksi. En kuitenkaan noissa oppinut mitään varsinaisesti, sillä en päässyt tekemään ihan oikeita töitä. Tein jokaisessa tuotannossa voileipiä. Vertauksen vuoksi: luokkakaverini pääsi 4 eri tuotantoon ihan oikeisiin hommiin, laittamaan valoja, avustamaan kameran kanssa jne. Tuotannon toimimisen ja työryhmän seuraaminen oli toki mielenkiintoista ja olen tästä mahdollisuudesta kiitollinen. Oppimista siinä ei kuitenkaan tapahtunut juurikaan. Siinä missä muut seurasivat näyttelijöiden suorituksia, tuijotin minä kameramiehen ja valomiehen työskentelyä ja ihailin sitä, miten kevyen näköisesti kamera liikkui, vaikka painoi varmasti monta kiloa. Vaikka ruoka on tuotannoissa elintärkeää, kannattaisi minusta siihen hakea vaikka matkailu- ja ravintolapuolen opiskelijoita.

Minua rupesi kiinnostamaan myös ohjaaminen. Ohjaustyö on esimiestyötä ja ohjeiden antamista muille ja koko kuvaustiimin ohjaamista siten, että jokainen tietää missä mennään, monelta ja mitä kuvataan ja miksi. Ja mitä erikoistilanteita juuri kyseenalaisessa kuvaustilanteessa tarvitaan. On harmillista, että moni tuotanto pyörii sen ympärillä, kuka tuotannon maksaa. Nämä ihmiset eivät välttämättä ole niitä, joiden kannattaisi olla ohjaamassa. Jo näissä kolmessa tuotannossa, joissa olin mukana näen eron siinä, missä tuotannossa ohjaus oli ammattimaista ja missä osa tuotantotiimistä jäi kokoajan informaation ulkopuolelle. Mielestäni Suomessa on hyviä tekijöitä ja potentiaalia suuriinkin tuotantoihin, mutta tuotannot tuntuvat osittain pyörivän pelkästään ilmaisten harjoittelijoiden käsissä tai kaverinpalveluksena toimitettavien työtehtävien avulla. Se on harmillista sillä Suomessa koulutetaan ammattilaisia ja jos käytetään ilmaisia harjoittelijoita, heille tulisi edes sallia mahdollisuus oppia jotakin.

Tuotantotyö jäi kiinnostamaan kovasti, mutta en näe siinä tulevaisuutta itselleni, sillä opiskeluaikana en päässyt harjoittelemaan minulle tärkeitä taitoja ja palkalliseksi en näillä taidoilla valitettavasti tuotantotiimeihin pääse mukaan. Edessä on siis joko alan opiskelu tai unohtaminen. Suuri kaiho tätä tv/elokuvatuotantoa kohtaa kuitenkin jäi, mutta vääjäämättä olo on semmoinen, että tämä on minun kohdaltani ohitse, sillä en halua enää voileipätalkoisiin.

Omat kamerankäyttötaitoni ovat oman järjestelmäkameran myötä parantuneet ja suhteita on solmittu esimerkiksi Puolangan Lankafestin suuntaan. Kykenen tekemään pieniä mainosvideoita ja editoimaan niitä tyydyttävästi. Hajoavia 3D-vesipisaroita en vielä osaa tehdä, mutta toivon, että jossakin vaiheessa pääsen joko opiskelemaan lisää videon editointia tai assariksi henkilölle, jolta voin oppia uutta. Yksin opiskelu on hankalaa ja aikaavievää.

Tämä menee Illustratorin edelle.

You may also like...

1 Comment

  1. […] ITSEARVIOINTI: Video- ja elokuvatuotannon toteuttaminen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *