Korpimaa*

Tule rakentamaan taidetta Tuija Heikuran opastuksella

Tuija Heikura, Tibokkuja Zum-Zum, lasinuppineulat puulle, 2015. Kuva Mayumi Niiranen-Hisatomi
Tuija Heikura, Tibokkuja Zum-Zum, lasinuppineulat puulle, 2015. Kuva Mayumi Niiranen-Hisatomi

Kuvanveistäjä Tuija Heikura rakentaa teoksiaan värikynien teristä, nuppineuloista, balsapuusta ja ruuvien aluslevyistä eli prikoista. Pienistä osista muodostuu suuria kokonaisuuksia, jotka syntyvät aina vuoropuhelussa tilan kanssa; taiteilija tutkiikin installaatioidensa kautta arkkitehtuurin ja kuvanveiston välistä häilyvää rajaa sekä teosten suhdetta rakennettuun ympäristöön. Teosten paikkasidonnaisuuden vuoksi Heikura ei yleensä laita samaa installaatiota uudelleen esille, vaan purkaa näyttelyn jälkeen teoksen kokonaan pois.

Pysyvästi esille jääneitä Tuija Heikuran teoksia ovat tilausteoksina syntyneet Tähdellistä-seinäinstallaatio Vaalan koulukeskuksessa vuodelta 2013 ja Nosturlandia-installaatio nykyisessä Terva-Toppilan koulussa Oulussa vuodelta 2003. Tähdellistä-teos syntyi vuorovaikutuksessa Vaalan koulukeskuksen tähden muotoisen arkkitehtuurin ja sen suunnitelleiden arkkitehtien kanssa. Teosta on työstetty osin myös vaalalaisten nuorten kanssa. Nosturlandiaan taiteilija sai innoituksen Oulun kaupungin silhuettia 2000-luvun rakennusbuumin aikana hallinneista nostokurjista.

Tuija Heikura kutsuu taidettaan ”hiljaiseksi taiteeksi”. Teokset ovat päällepäin vähäeleisiä ja käsitteellisiä mutta niiden taustalla on syvällistä filosofista pohdiskelua. Yhdeksi tärkeäksi innoituksen lähteeksi ajattelussaan taiteilija mainitsee ranskalaisen filosofin Gaston Bachelardin, jonka runollinen teos Tilan poetiikka kuuluu myös monien arkkitehtien lukemistoon.
Kajaanin taidemuseon Rakenteilla-näyttely on Tuija Heikuran yksityisnäyttely, johon on museon pyynnöstä sisällytetty myös yhteisötaiteellinen osuus työpajojen muodossa. Lapsille suunnatuissa majapajoissa lapset pääsevät leikkimään pikku arkkitehtejä rakentamalla pahvilaatikoista ja värjätyistä puutikuista asuttavaa veistosta museon yläkertaan. Alakerran isossa näyttelytilassa aikuiset ja nuoret voivat osallistua balsapuusta ja hammastikuista rakennettavan tilateoksen tekemiseen taiteilijan opastamana. Yhteisötaiteena syntyvän teoksen on tarkoitus valmistua toukokuuhun mennessä. (Teksti: Sanna Ojanne)

Työpajat nuorille ja aikuisille: ke 15.4, 22.4. ja 29.4. klo 18–19, su 19.4, 26.4. ja 3.5. klo 14–15
Lapsiperheille taiteilijan ohjaama majapaja äitienpäivänä 10.5. klo 13–16

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *