Korpimaa*

Reidar Särestöniemi Kajaanin taidemuseossa

Reidar Särestöniemi Kajaanin Taidemuseossa

Näyttelyn teokset ovat Kirsi ja Keijo Eerikäisen taidesäätiön kokoelmasta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon kanssa ja sen on kuratoinut vs. museonjohtaja Pirjo Immonen. Esillä on teoksia Särestöniemen taiteellisesta läpimurtovuodesta 1959 aina vuoteen 1981 saakka.

Reidar Särestöniemen syntymästä tuli toukokuussa kuluneeksi 90 vuotta. Kittilän Särestössä synnyinmaisemiensa keskellä pääsääntöisesti työskennellyt taiteilija aloitti näkyvän taiteilijanuransa vuonna 1959 menestyksekkäällä yksityisnäyttelyllä Galleria Pinxissä Helsingissä. Särestöniemen vapaan modernistisella otteella maalaamat jänkämaisemat poroineen ja eksyneine kaloineen saivat kiitosta syvästä luonnontunteestaan Uuden Suomen kriitikolta E. J. Vehmakselta. Erityismaininnan taiteilija sai ansiokkaasta värien käytöstään ja materiaalin käsittelystä, joka aistikkuudessaan muistutti keramiikkalaatan pintavaikutusta.

Särestöniemi oli kiihkeä luonnon puolestapuhuja; hän osallistui luonnon suojelemiseen niin maalaustensa kuin aktiivisen toimintansa kautta. Erityisesti hän oli huolissaan Lapin soista, joita silvottiin ojituksilla soiden hyötykäytön nimissä. Suot ja jängät toistuivat maalausten aiheena; Särestöniemi samasti itsensä vahvasti jänkään. Taiteilija myös esiintyi maalauksissaan usein eläinhahmoina, kuten huilua soittavana ilveksenä. Jäätyään vaille valtion apurahaa keväällä 1981 Särestöniemi kuvasi kiukkunsa ja pettymyksensä Raivoisa ilves -teoksen kyyristelevänä ja happaman näköisenä kissaeläimenä.

1970-luvun alkupuolella Särestöniemi aloitti intensiivisen omakuvien sarjan, joissa taiteilija esiintyy hivenen myyttisenä hahmona sulauttaen itseensä ihailemiensa historian merkkihenkilöiden, kuten Stalinin ja Hemingwayn piirteitä. Usein hahmoilla on sarvet, joiden välissä tai vieressä on kuunsirppi. Kuunsirppi on Särestöniemen teoksissa kautta linjan toistuva symboli, joka romantiikan tapaan viittaa haaveisiin, unelmiin ja kaipuuseen, mutta myös voimaan.

Reidar Särestöniemi (1925–1981)
Värit soivat Kajaanin kesässä
11.6.–13.9.2015 Kajaanin taidemuseossa

Avajaiset keskiviikkona 10.6. klo 18–19.
Topi Mikkola esittää katkelman Rosa Liksomin romaanin pohjalta sovitetusta Reitari-monologista.

NÄYTTELYOPASTUKSET 23.6.–7.8:
Tiistaisin lastenopastus klo 14
Keskiviikkoisin yleisöopastus klo 18
Torstaisin vartin opastus lounasaikaan klo 12

REITARI-MONOLOGI
Esitykset sunnuntaina 14.6. ja 28.6. klo 16–17. Liput 15 €. Ennakkovaraukset taidemuseosta puh. 08 6155 2599.

Kajaanin taidemuseo, Linnankatu 14
www.kajaani.fi/taidemuseo
https://www.facebook.com/pages/Kajaanin-taidemuseo/1061443663884729?ref=hl

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *