Blogi

Yksi tekee ja kaksi makaa

Tänään töissä minulla oli ikkuna auki, olemme siis kolmannessa kerroksessa. Huikkasin työkaverilleni, että täällä haisee tupakka! Tuli savua ilmeisesti etuovelta, jossa talossa työskentelevät sääntöjen vastaisesti tupakoivat.

Työkaveri naurahti, että siellä varmasti joku pihan työmiehistä polttaa tupakkaa.
– Tai yksi tekee töitä ja kaksi polttaa tupakkaa vieressä, niinkuin kunnan töissä olevilla on tapana. Nauroimme.

Kerroin saman vitsin norja-versiona, elikkä kun olin aikoinani Norjassa töissä, tahti meni niin, että yksi suomalainen tekee töitä ja kaksi norjalaista istuu kahvitauolla.

Totta tässä on molemmissa. Kunnilla ja valtioilla on paljon työntekijöitä jotka vain pyörittelevät paperia paikasta toiseen – tiedän sen, olen sitä itse nähnyt – ja tuttavat ja sukulaiset jatkuvasti marisevat samanlaisista asioista. Parasta, että jopa ns. asiantuntijaorganisaatioissa on henkilöitä töissä jotka eivät oikeastaan tiedä mitä heidän toimenkuvaansa kuuluu. Istuvat sitten toimistossaan tietokoneruudun takana tärkeänä, tekemättä oikeastaan yhtään mitään. Menepäs sinne sitten vastavalmistuneena keltanokkana, tehokkaana ja innostuneena ääneen möläyttelemään, että miksi asiat tehdään näin hankalasti kuin ne tehdään, tai uskallapa neuvoa! Nenille tulee ja satasella. Tai siis, paperipainolla! Takaraivoon!

Parasta on kommentit, kun vihdoin jotain uudistusta kaavaillaan – että “toivottavasti tämmöinen uudistus tulee vasta sitten, kun minä olen jo eläkkeellä” – kun ei vaan haluta oppia uutta. Ei työntekijät, ei esimiehet, tai koko johtoporras! Ei ihme, että kunnat kuolee ja valtiolla näivetytään- pätevät työntekijät ottaa tämmöisistä työpaikoista hatkat, tätä tukee moni maailmalla ja Suomessakin tehty tutkimus.

Niin niin. Yleistän. Mutta näinhän se on mennyt 25 vuotta ja menee taatusti vielä sen 10v jos saavat päättää. Nämä jäärät.

Norjassa suomalaista työntekijää arvostetaan maasta taivaisiin. Juurikin edellämainitun esimerkin vuoksi. Pekka on puuseppänä ja Maija jonkin sortin hoitajana. Näiden ammattien edustajiahan siellä on puolet suomalaisista. Minultakin, tradenomilta, kysyttiin valtion työvoimatoimistossa, jonne kerran erehdyin – että etkös olisi kiinnostunut hoitamaan lapsia päiväkodissa? No, en valitettavasti ollut ja jäi sen kerran työpaikka saamatta siltä lafkalta.

Pekasta kerron lisää myöhemmin.

(julkaistu Kainarin blogeissa 11.6.2012)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *